Банатски паори: Долазимо пред владу Србије

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Због изузетно великог незадовољства пољопривредника откупном ценом пшенице која се креће чак од 14,50 динара по килограму до 16,50 динара пољопривредници Банатске Асоцијације су на ванредној седници У.О. у Банатском Новом Селу донели одлуку да пољопривредници пођу у четвртак 18.07 у 10 часова ка влади Србије.

Сва удружења су пријавила полицији протестну вожњу пољопривредника. Уколико нас на путу полиција заустави или нам пак онемогући Уставом загарантовану слободу кртеања вероватно ће доћи до велике блокаде путева у целој Војводини и у већем делу Србије из разлога што имамо информације да ће се протестној вожњи придружити и ратари из Бачке Срема и већег дела Србије.

Поизвођачка цена пшенице Ратаре је 20,10 динара по килограму и у тој цени није рачуната цена закупа код оних ратара који узимају оранице у закуп .Нереално је да ратари буду задовољни исплатом 75% од произвођачке цене а о заради да непричамо. Ко жели да купи социјални мир преко леђа ратара нека то и плати.

На састанку представника Асоцијаце и Министра Кнежевића ратари су добро примљени наишли су на разумевање обећана је бржа исплата субвенција и исплата регреса за дизел гориво. Држава ће купити за робне резерве 6.000 вагона што је у односу на количину понуђене пшенице само око 3% по некој разумној цени која се у овом моменту граничи са ценом коштања, произвођачка цена. Било је и конструктивнох предлога које је министар саслушао обећао да ће интервенисати код владе како би се проблем решио из разлога што су и сами ратари свесни што сви проблеми који су се појавили нису у надлежности Министра Пољопривреде.

Конкретно било је предлога да се цена пшенице веже за цену брашна односно за цену хлеба како би се праведније распоредила зарада од произвођача до потрошача па и да држава омогући компензацију пшенице за вештачко ђубриво и дизел гориво у разумном паритету. Тражено је и да се интервенише код Агенције за спречавање монопола што се тренутно потврђује на делу. И поред тога што ратари имају најмање субвенције у региону око 110 ЕУР-а /у Хрватској држава субвенционише ратаре са 350 ЕУР-а по хектару биљне производње Мађари са 500 ЕУР-а / нама се од стране сумљивих бизнисмена који имају монопол, а крију се иза слободног тржишта нуди мања откупна цена у односу на регион чак и до 25% .

Коначну одлуку о даљим активностима Асоцијација ће донети на Управном Одбору у среду у 19 часова у Панчеву где ће уједно контактирати и остале пољопривреднике из целе Србије који су незадовољни.

СЕКРЕТАР АСОЦИЈАЦИЈЕ

НЕНАД МАНИЋ

Advertisements

Posted on July 23, 2013, in Пољопривреда. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: