Руска привреда прва у Европи

17. јул 2013. Татjaна Лисина
Према најновијим подацима Светске банке руска привреда је престигла све земље Европе и заузела 5. место у свету по свом бруто домаћем производу. Уз то се предвиђа да ће у будућности јаз између Руске Федерације и остатка Старог континента наставити да још више расте. Поред свега тога, Светска банка је Русију почетком јула пребацила у групу земаља са високим националним дохотком по глави становника.

Русија се много боље носи са светском економском кризом него већина развијених земаља, показују подаци Светске банке објављени у јулу. Русија је уз свој бруто домаћи производ (БДП) по становнику према паритету куповне моћи (ПКМ) у 2012. надмашила све земље ЕУ, укључујући и Немачку, која је на 6. месту у свету. У првих пет испред Русије су САД, Кина, Индија и Јапан. Треба напоменути да су подаци Светске банке потврдили кредитни рејтинг који је Међународни монетарни фонд објавио још крајем 2012. Додуше, према њему је Русија у извесној мери заостајала за Немачком и заузела је 6. место.

Јулски рејтинг Светске банке у односу на руски БДП према ПКМ је још једна потврда завидног нивоа руске привреде, истичу стручњаци. Према номиналном БДП-у (подаци ММФ-а) Русија је напредовала са 9. на 8. место. Поред тога, Светска банка је Русију почетком јула пребацила у групу земаља са високим националним дохотком по глави становника (у протеклих десет година Русија је припадала категорији земаља са дохотком изнад просека). Напредак у рејтингу ће свакако бити важна предност приликом придруживања Русије Организацији за економску сарадњу и развој (OECD), које је предвиђено за 2015. За још већи раст БДП-а по глави становника стручњаци OECD препоручују да се увећа продуктивност, да се стимулишу иновације, а затим и да се усаврше финансијске и пореске регулативе.

За стручњаке успеси руске привреде не представљају изненађење. Према речима главног економисте „Deutsche Bank“ Јарослава Лисоволика, рејтинг БДП-а према ПКМ у целини прилично реално одражава стање потрошње роба и услуга у привреди. „Руска економија генерише раст због повољних цена нафте, док је Европа у рецесији и изгледи за њен излазак из кризе нису извесни. Посебно је озбиљна ситуација у Јужној Европи која наравно утиче и на Немачку и друге земље. Зато се дешава да Русија губи мање у тренутним условима кризе у односу на Европу. Поред тога, у последњих годину и по рубља показује добре резултате“, додао је Лисоволик.

Генерални директор „Агенције за политичке и економске комуникације“ Дмитриј Орлов такође сматра да је место Русије на ранг-листама према БДП-у сасвим одговарајуће. „У односу на наш бруто домаћи производ и куповну моћ и уз све наше проблеме далеко смо од Кине, али смо много испред Европе“, истиче овај стручњак.

Шта очекује руску привреду у будућности? То је питање које посебно занима како становнике Русије тако и светске инвеститоре који врло пажљиво прате збивања у Русији. ММФ је недавно снизио своје прогнозе руског раста за 2013. на 2,5%. Прогнозе Светске банке су само незнатно ниже – раст од 2,3%. Међутим, ове бројке делују сасвим солидно у односу на изгледе за раст америчког БДП-а (1,7%) и на европску рецесију (од -0,6%). Истина, динамика привредног раста код два суседа из групе БРИК и даље је више него импресивна у односу на руску (Кина – 7,8%, а Индија – 5,6%).

Анкетирани стручњаци верују да ће се у наредној години због стагнације у еврозони предност Русије у односу на Европу све више повећавати, али да ће Русија исто тако знатно заостајати за поменутим азијским државама. „Кина и Индија ће све више учвршћивати своје позиције на ранг-листама везаним за БДП“, сигуран је Орлов. Са њим се слаже и Лисоволик, који такође напомиње да, без обзира на напредак у рејтингу Светске банке, проблем недовољног привредног раста у Русији још увек постоји и сасвим сигурно ће се задржати и даље.

ММФ је недавно снизио своје прогнозе руског раста за 2013. на 2,5%. Прогнозе Светске банке су само незнатно ниже – раст од 2,3%. Међутим, ове бројке делују сасвим солидно у односу на изгледе за раст америчког БДП-а (1,7%) и на европску рецесију (од -0,6%).

Русија, држава која не троши оно што нема
Руска економија представља јединствен спој наслеђa комунистичке империје и савремених идеја и решења. За разлику од Јужне Европе она је одавно научила да живи у складу са својим могућностима и да троши само оно што има, тако да кроз економску кризу пролази лакше од својих западних суседа.

ИЗВОР: http://ruskarec.ru/economics/2013/07/17/ruska_privreda_prva_u_evropi_23515.html

Advertisements

Posted on July 18, 2013, in Русија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: