Швајцарац: Тужбе привлачније од мировања камате

Народна банка Србије препоручила је пословним банкама да до 1. августа направе
анекс уговора и упуте га клијентима који су задужени у швајцарским францима до 80 хиљада евра. Предложено је да банке одреде рок мировања камата од три године после чега ће дужник моћи да настави са отплатом у пуном износу.

Просечна месечна рата од 400 франака би уз олакшице за кредит са роком отплате од 13 година, према препорукама, била смањена на 333 франака. Односно, у наредне три године мировања камата би била мања за 67 франака месечно.

Наравно, по истеку почека, камата која се није плаћала била би распоређена на преостали дуг а рата би износила 446 франака.

Иако је наизглед све једноставно, за сада се банке не оглашавају, а интересовање грађана није велико.

Декан Београдске банкарске академије Хасан Ханић сматра да је добар број грађана који се сада суочавају са отплатом кредита у францима не очекује да ће после три године бити у повољнијој финасијској ситуацији.

– Друго, процедура које банке треба да припреме је прилично компликована, а у већем броју случајева већ извршено репрограмирање – додаје Ханић.

У удружењу Ефектива кажу да је од 1.000 клијената задужених у швајцарцима тек неколико заинтересовано за олакшавање отплате. Они су још у фебруару покренули тужбу по угледу на хрватске клијенте и не верују у ефекте препоруке Централне банке.

Према речима председника удружења Ефектива Дејана Гавриловића, те препоруке представљају само предах од три године, а након тога рате кредита бити поново веће.

Оно што се не плаћа сада биће плаћено у периоду после три године и огромна већина наших чланова ту препоруку неће прихватити, напомиње Гавриловић.

У Србији су 22 хиљаде некретнина купљене уз кредит индексиран у швајцарским францима. Од 250 тужби пред Првим основним судом у Београду, већ су донете пресуде у корист клијената.

Advertisements

Posted on July 17, 2013, in Банкарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: