Водич за коришћење платне картице у иностранству

Најкомфорнији начин плаћања је картицом, али и њено коришћење, нарочито ако то чините у иностранству, кошта.

Које картице могу да користим у иностранству?

Све из система “виса”, “мастеркард”, “маестро”, “америцан еxпресс”. Једина картица којом не можете да плаћате у иностранству и да подижете новац је домаћа “дина”.

Да ли плаћам накнаде за коришћење картица?
Да. Многе банке, чије су централе по Европи, међутим не наплаћују накнаде ако подижете новац на банкомату или шалтеру код њихових матица. Додатних трошкова углавном нема ни када плаћате робу картицом. Изузетак су кредитне картице, где поједине банке наплаћују за конверзију од 1,25 до 1,5 одсто по трансакцији.

Колике су накнаде када кредитном картицом подижем кеш на банкомату?
Углавном их банке везују за износ трансакције и она је од 2 до 3 %. Ако су мањи износи, банке зарачунавају минималне провизије које износе од 2 до 3 евра. Код подизања новца на шалтеру банке минимална накнада је од 200 динара, па и до 6 евра.

Како да коришћење картица буде сигурно?
Картицу немојте остављати без личног надзора – нека је трговац употреби пред вама. Увек проверите рачун и слип који добијете када плаћате и сачувајте га док трансакције не буде прокњижена, односно не добијете месечни извод из банке. Слип узмите и када подижете новац. И најважније – никоме не саопштавајте ПИН кодове и не носите их са собом.

Како све могу да употребим картицу у иностранству?
За плаћање роба и услуга, да подигнете новац на банкомату, али и шалтеру банака. За плаћање већином дебитних картица не плаћа се провизија ни у иностранству. Зато савет уместо подизања готовине на банкомату, при чему се углавном плаћа провизија, за куповину у продавницама или плаћање хотела, ресторана, таксија користите дебитну картицу, наравно под условом да имате на њој новац. Друга опција су кредитне картице, али ту имате трошак.

Коју картицу да користим за подизање новца, где су ми мањи трошкови?
У случају да вам је потребна готовина, подигните је на банкомату користећи дебитну, а не кредитну картицу, јер су провизије за подизање готовине дебитном картицом мање. И износе 2 %, односно минимум од 2 евра.

Advertisements

Posted on July 17, 2013, in Платни промет. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: