Одржана јавна расправа о изменама и допунама Закона о заштити потрошача

Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација организовало је Јавну расправу о Нацрту закона о изменама и допунама закона о заштити потрошача у Србији која је одржана 16. јула 2013. године у Привредној комори Србије.

Представница Министарства спољне и унутрашње трговине Невена Праизовић указала је да су Нацртом закона о изменама и допунама закона о заштити потрошача боље појашњени одређени чланови, да се закон прилагођава европском законодавству и даје већа права потрошачима. Она је још указала да су измене и допуне постојећег закона биле потребне јер су се у пракси показали бројни недостаци постојећег правног акта који се примењује већ две године. У међувремену су промењене одређене европске директиве о потрошачким правима којима се треба прилагодити, додала је она. Како је објаснила, прецизиран је давалац гаранције, дефинисан појам техничка роба, уведен члан који дефинише дискриминацију потрошача, уведен максимални рок испоруке робе од 30 дана, а обавезан је и списак сервисера у пратећој документацији за робу. Новина је и то да је детаљно регулисан поступак рекламације и скраћен рок на осам уместо 15 дана у коме трговац мора да одговори на рекламацију купца.

У завршној јавној расправи помоћник министра у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомунација Владе Србије мр Љиљана Станковић истакла је да је неопходно завршити овај посао на изменама и допунама закона, а после видети да ли је потребно да се ради нови закон. Потребно је да се види шта постојећем закону недостаје, а цео посао треба да се оконча до краја септембра ове године. Сад нам је циљ да се све сумира из јавне расправе и да то усвоји Влада. То треба да се уради до краја септембра ове године.

Модератор скупа, секретар Удружења за трговину Привредне коморе Србије мр Гордана Хашимбеговић је нагласила да су потрошачи највећи инвеститори у Србији. Она је истакла да је жеља свих да имамо идеалан закон, али то је тешко урадити. Зато у овом тренутку је најбитније да се види шта је суштинско да се унапреди постојећи закон. Али, додала је она, није спорно у будућности да се ствара и нови закон. Међутим, битно је сад да имамо закон који може да функционише и да нико не буде оштећен.

Advertisements

Posted on July 17, 2013, in Рад. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: