За банкрот зрело 150.000 грађана Србије

Сваки десети клијент банке данас има проблем са отплатом кредита. Огромни су дугови грађана за порез, струју, комуналије. Процене кажу да би око 150.000 грађана данас били кандидати за проглашење личног банкрота. Само када би ову могућност Србија и увела.

Проглашење личног банкрота или, како то у неким земљама називају, личног стечаја, широм Европе данас спасава грађане финансијске пропасти.

Оном ко банкрот прогласи дугови се, после извесног времена репрограмирају, а у међувремену о његовим примањима и имовини стара се лични стечајни управник који има обавезу да намири све дугове и приватни буџет клијента врати на стабилне основе.

– Постоји погрешно мишљење да је могуће да после проглашења личног банкротства дугови нестају, упозоравају економисти.

Они, међутим, остају, само се проналазе начини да се дугови намире у складу са финансијским могућностима. У том смислу, грађанину се препоручује у неким земљама, и да се заједнички потражи посао који би омогућио лакше враћање “на зелену грану”.

Неке функције личног стечаја, у Србији има примена Закона о извршењу и обезбеђењу, који тачно прописује шта не може да буде предмет принудне наплате од дужника. Грађанима се, због неизмиреног дуга, на пример, не могу одузети одећа, обућа и други предмети за личну употребу, храна и огрев за домаћинство за три месеца.

Не могу се одузети ни медаље, ратне споменице, лична писма, породичне фотографије, па ни кућни љубимци. Када су у питању непокретности, предмет извршења не може да буде пољопривредно земљиште, уколико се дужник бави пољопривредом, али само до 10 ари.

Како је у Народној банци Србије речено “Блицу”, индивидуални стечај представља правни поступак који грађанину који не може да плати заостале дугове омогућава да, после одређеног времена, од најмање годину дана, буде ослобођен од већине дугова.

Advertisements

Posted on July 13, 2013, in Банкарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: