Услови пословања у Србији нису побољшани

БЕОГРАД, 12. јула 2013. (Бета) – Прва половина године није донела значајнији бољитак грађанима и привреди Србије, јер ни у другом кварталу није било ефеката побољсања услова пословања, оценила је у петак Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД).

“Неке започете реформе нису окончане, а дискутабилни су и ефекти неких новоусвојених прописа”, наводи се у Кварталном извештају НАЛЕД-а о стању регулаторне реформе у Србији.

Директорка тима за регулаторне реформе у НАЛЕД-у Јелена Бојовић изјавила је на представљању извештаја да су измене пореских закона које су обележиле квартал, више имале за циљ раст буџетских прихода него смањивање терета за привреду.

Како је навела, пример за то су и промене Закона о порезу на доходак градјана кроз повећање неопорезивог дела плате и смањење пореза.

“Рачуница НАЛЕД-а показује да нема уштеде за послодавце. На добитку је Фонд ПИО за 27 милијарди динара, највећи губитници су општине, док радници могу да очекују нето зараду већу за 47 динара”, рекла је она.

Када да је реч, како наводи, о изменама пореза на доходак градјана који је локалним самоуправама одузео део средстава, као и о изменама пореза на имовину, неизвесно је да ли ће градови и општине моћи да надокнаде губитак због чега је могуће очекивати ново повећање пореза, такси и накнада на локалу.

Бојовић је додала да у другом кварталу није усвојен ниједна препорука привреде дата кроз Свеобухватну реформу прописа (СРП) или у Сивој књизи НАЛЕД-а.

Advertisements

Posted on July 13, 2013, in Макроекономија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: