Причекаће хлеб на појефтињење

Рекордан род жита и појефтињење брашна за сада не утиче на цене хлеба. . Овогодишња пшеница мора да одлежи до 60 дана. Пекари имају основ да коригују ценовнике.
УПРКОС рекордно високом приносу пшенице и појефтињењу брашна које се продаје “на велико”, на евентуално нижу цену хлеба још ћемо причекати.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић изјавио је да ће Србија ове године имати рекордан род пшенице од око три милиона тона. Половина ће покрити потребе Србије, а остатак ће бити за извоз. Зоран Пралица, председник Уније пекара Србије, за “Новости” каже да прави одговор на питање да ли ће појефтинити хлеб може да да тек за две-три недеље.

– Ове кише донеће и осцилације у квалитету пшенице – наводи Пралица. – Пшеница прво мора да одлежи од 45 до 60 дана, а тек потом ће бити позната цена пшенице из силоса. Први хлеб од овогодишњег рода може да се очекује тек након тог периода.

У Удружењу млинара и пекара “Житовојводина” кажу да око 80 одсто пекарске индустрије припада такозваним занатским пекарима.

– Од преосталих 20 одсто у нашем удружењу је свега неколико пекарских произвођача, остало су млинови – каже Симо Матић из “Житовојводине”.

– Ми смо се већ обраћали ресорном министарству указујући да 70 одсто целе пекарске продукције може да се сврста у сиву економију.

По мом мишљењу, занатско пекарство има претпоставку да реагује са нижом ценом хлеба, док је код индустријских произвођача другачије. Индустрија је обвезник ПДВ, а занатлије могу да “затворе круг” са јефтиније купљеном пшеницом, односно брашном.

Цена хлеба “сава” у трговинама се тренутно креће од 40,9 динара до максимално зацртаних 48,5 динара, колико је одређено уредбом Владе Србије.

ОТКУП
– ОВЕ године биће купљено од 60.000 до 100.000 тона пшенице и дошло се до рачунице да цена буде око 18,5 динара плус ПДВ, што значи да ће цена пшенице бити нешто виша од 20 динара – рекао је Горан Кнежевић, министар пољопривреде.
– По тој цени Дирекција за робне резерве откупљиваће одређене количине пшенице од домаћих пољопривредника.

Advertisements

Posted on July 13, 2013, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: