Тужите банку, исплати се!

У случају да имате дилему да ли да тужите банку јер вам је незаконито променила каматну стопу или не, одговор је да то учините. Трошкови које ћете имати за покретање спора вишеструко су мањи од вредности спора, а када суд донесе пресуду у вашу корист, њих на крају мора да сноси банка.

– Ја ћу своју правду, која је спора, али достижна дочекати. Први основни суд донео је прошле године пресуду по којој ми је банка дужна да исплати ретроактивно новац зато што је подигла уговорени фиксни део каматне стопе на стамбени кредит. Реч је о 10.000 динара месечно, са затезном каматом, укупно 340.000 динара – каже Иван Ј. из Београда.

Она је један од 15 клијената у Србији где је суд донео простепену пресуду у њихову корист, али банке имају право на жалбу.

Код нас је до сада покренуто 250 тужби против банака. Најчешће због једностраног повећања камате. Углавном ти поступци трају до годину дана. У просеку, обави се три-четири рочишта, али у последње време, охрабрује ефикасност, да пресуда буде донета и након одржаног само једног рочишта.

Дејан Гавриловић

– Након првостепене пресуде, банке су се до сада углавном жалиле па се поступак преноси на другостепени суд. Најстарија добијена првостепена пресуда, међутим чека још на одлуку већ више од годину и по – каже за „Блиц“ Дејан Гавриловић из Удружења банкарских корисника “Ефектива”.

Међутим, висок износ судских такси, по мишљењу нашег саговорника, онемогућавају већи број оштећених да поднесу тужбе за надокнаду штете.
Адвокат Војин Биљић, који је заступао неколико клијената, каже за „Блиц“ да је правни основ више него неспоран, а што је признала и Народна банка, тако да је успешан исход у судски поступцима покренутих због повећања маржи готово известан.

– Нажалост, пресуде, које су до сада донете нису правоснажне, али нема ниједан разлог да и не буду – истиче Биљић.

Рачуница
Ако неко тужи банку за износ од 300.000 динара, мораће да плати судску таксу од 15.800, писање тужбе 6.000 и сваки излазак на рочиште по 7.500 динара. На крају се плаћа вештак 12.000 динара и такса на пресуду од 15.800. Уз просечно три рочишта тај трошак изађе 72.100 динара. Ако је спор добијен, тужени (банка) надокнађује све ове трошкове тужиоцу.

Advertisements

Posted on July 12, 2013, in Банкарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: