Извештаје фирми контролисаће НБС

Извор: Новости

Београд — Ако се усвоји амандман СНС-а на Закон о рачуноводству, финансијске извештаје предузећа више неће достављати Агенцији за привредне регистре, већ НБС-у.

Ово ће бити једна од новина коју доноси Закон о рачуноводству уколико амандман са овим предлогом, који су предложили напредњаци, добије подршку већине посланика. На седници Одбора за финансије у среду, захваљујући гласовима СНС и опозиционог СПО, ова измена је “прошла”, пишу Новости.

Амандман напредњака узбуркао је страсти и у владајућој коалицији. Регионалисти на Одобру нису подржали овај предлог, док су социјалисти остали уздржани. Против су биле и демократе. Главни аргумент УРС и ДС против ове измене је тај да ће се тиме додатно оптеретити привреда, будући да ће привредни субјекти у пракси слати дупле извештаје. Јер, како су навели, постоје други законски прописи према којима су правна лица већ у обавези да извештаје достављају Агенцији.

И представник Министарства финансија Златко Миликић успротивио се у среду на седници Одбора усвајању овог амандмана:

“Сада се ствара једна ситуација у којој ће привредни субјекти двоструко морати да достављају извештаје. Боље је решење да АПР, по службеној дужности, прослеђује све финансијске извештаје НБС без накнаде.”

Посланик СНС Зоран Антић рекао је да је најбоље решење да се сви финансијски извештаји шаљу у базу података НБС, будући да је улога централне банке да се стара о стабилности финансијског сектора:

“Да би то могла да испуни потребни су јој релевантни подаци. Можда се јавља контрадикторност са другим законима, али се и то може ускладити.”

Александар Сенић из ДС сматра да НБС жели да прибави надлежности АПР које, како каже, нема ниједна централна банка у ЕУ:

“То постоји још само у Белгији. Немамо ништа против тога да НБС има релевантне податке, али зашто преко леђа привреде. Очигледно СНС жели да удовољи жељи гувернерке. ”

Председница Одбора за финансије Весна Ковач (УРС), која је гласала против тог амандмана, сматра да је такав предлог “корак уназад у процесу реформи”.

“Не мислим да је то лоша намера, више је можда ствар неразмишљања. Мислим да има времена да до четвртка размислимо о томе и учинимо оно што је најбоље.”

Advertisements

Posted on July 12, 2013, in Рачуновође. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: