Још нема решења за “швајцарце”

Извор: Блиц

Београд — Банке не журе да припреме анексе којима би омогућиле олакшице грађанима који имају проблеме у отплати стамбених кредита у францима, пише Блиц.

Рок да понуде анексе са измењеним условима је крај овог месеца. Како Блиц сазнаје, банке су углавном у процесу припреме и анализе.

У Комерцијалној банци кажу да су предузели све неопходне активности да би спровели препоруку Народне банке Србије.

” Банка ће дописом позвати клијенте да се од 1. августа јаве да би им на њиховим конкретним примерима предочила ефекте примене ове препоруке, као и могућност да потпишу анекс уговора” – кажу за „Блиц“ у Комерцијалној банци.

Када им покажу рачуницу, колико ће за њих конкретно бити привремено мања рата за стамбене кредите у францима, клијенти имају рок до 31. децембра да се одлуче да ли желе да потпишу анексе. У Ерсте банци за „Блиц“ кажу да тренутно обављају тестирања и техничке припреме за примену препоруке, а крајем месеца ће прецизно бити познати детаљи.

Олакшице, које би банке требало да примењују најраније од 1. августа, односно када их клијент потпише доносе, заправо, само одлагање свих обавеза. Рачуница за стамбени кредит у францима подигнут пре пет година показује да би клијент који сада има рату од 400 франака, три године плаћао умањену за 67 франака, а да би након тога издвајао 415 швајцараца.

Advertisements

Posted on July 7, 2013, in Банкарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: