Обавезно чиповање – увођење диктатуре на мала врата

Двери: Обавезно чиповање – увођење диктатуре на мала врата 03. јули 2013.

Извор: РТВ БЕОГРАД – Покрет Двери протествовао је данас због одлуке Министарства унутрашњих послова Србије којом се од следеће године уводе личне карте са новим чипом и које ће бити обавезне за све грађане.

У саопштењу за јавност Покрета Двери се наводи да је цела акција МУП-а само наставак онога што је Ивица Дачић као министар радио у претходној влади, када је компанији “Моторола” додељен вишемилионски посао око увођења нових личних карата.

РТВ

“Поставља се питање зашто по овом питању потпредседник владе Александар Вучић не истражује корупцију у вези набавке вишемилионске опреме од компаније “Моторола”, која је папрено скупо коштала грађане Србије, а о чему је тадашња јавност била упозната”, питају се у Покрету Двери и захтевају да се каже шта се то ново од тада десило.

“Која је то нова околност за увођење обавезног чиповања свих грађана, када смо имали јасну уредбу која је ово питање регулисала на начелу добровољности”, истичу у Дверима.

У саопштењу се наводи да ова најава има озбиљне последице по угрожавање темељних људских права, јер је увођење обавезних личних карата са чипом, сматрају у Дверима, једна од последњих степеница небивалог угрожавања приватности.

“После овога ћемо сви постати попут рибица у акваријуму, а наши најинтимнији подаци и кретање ће као на длану бити доступни свим “сродницима” великог брата у Србији, Бриселу, Вашингтону”, наводе у Покрету.

У Дверима подсећају да су у Србији већ уведене чиповане возачке дозволе, биометријске здравствене књижице и пасоши, бус плус систем градског превоза, да су чиповане домаће животиње, пси луталице, а да су сада на реду људи.

У саопштењу се додаје и да су због свега наведеног конзервативци британског премијера Дејвида Камерона у потпуности одбацили целокупни систем чипованих личних карата 2011. године.

Двери подсећају и да су и Српска Православна Црква и Руска Православна Цркава издале јасан саборски став против електронских идентификационих докумената са чипом.

Покрет Двери од надлежних захтева да се под хитно укину личне карте са чипом, као и да се у решавању овог питања преузме позитивна пракса која је примењена у Великој Британији 2011. године и да се целокупан систем електронских личних карата стави ван снаге.

“Уколико се режим оглуши на ове наше захтеве упозоравамо надлежне да ћемо организовати широки протест и формирати свенародни фронт против све снажније окупације и друштва надзора која се пред нашим очима одвија”, закључује се у саопштењу.

Advertisements

Posted on July 6, 2013, in Занимљивости. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: