Држава упозорава: Пазите код које банке штедите

Данијела Нишавић | 04. 07. 2013. – 23:52х | Коментара: 90

У случају да нека банка дође у проблем, држава ће поштовати своју законску обавезу и исплатити депозите до 50.000 евра, а неће стајати иза штедних улога и изнад ове суме, као што је учинила за штедише Нове Агробанке и Развојне банке Војводине, каже за “Блиц” Бранко Поповић, саветник министра финансија за банкарски систем.

Кликни на слику за увећање

 Образлажући ребаланс пред посланицима, министар финансија и привреде Млађан Динкић упутио је јасну поруку да држава мора да гарантује за оне који су слабог имовинског стања, а да они који имају преко 50.000 евра “укључе главу и нека се руководе сигурношћу”.

– Што нижа каматна стопа, то сигурнија банка – поручио је он.

Динкић је навео да би у случају колапса неке банке у Србији држава одмах покрила улоге до 50.000 евра, док би се остали намирили из стечајне масе. Подсетио је и да су после пропасти америчке банке Лејман брадерс 2008. године све земље почеле оздрављење банкарског сектора и да су за то дале милијарде долара. Тако је и Србија спасла све депозите Развојне банке Војводине и Нове Агробанке.

 

Али Европа је сада променила правила. Пре седам дана министри финансија ЕУ донели су одлуку да се пореским обвезницима не сме стављати на терет покривање обавеза нити акционара нити кредитора, али ни неосигураних штедних улога проблематичних банака. То правило ће применити и Србија.

У пракси то ће значити онако како је законом и дефинисано, само гаранцију државе за штедне улоге до 50.000 евра, а не за све штедише и посебно не за све компаније.

– Криза не јењава, широм света и Европе постоји теоретска могућност да нека банка дође у проблем. Штедише треба да се воде сигурношћу, а не висином каматне стопе. Ако нека банка нуди такве каматне стопе на девизну штедњу или на депозите компанија какве су нудиле Агробанке или РБВ, то је озбиљан знак да се и штедише и компаније са преко 50.000 евра замисле да ли ту да држе своје депозите – наглашава Бранко Поповић, саветник министра финансија за банкарски систем.

До сада смо имали ситуацију, посебно у октобру и новембру у току Недеље штедње, подсећа наш саговорник да је један део штедиша бирао банку искључиво по висини каматне стопе и да је онда држава морала све те често хазардерске депозите да надокнади.

– То ни богата Европа, па ни ми више не можемо себи да приуштимо. Посебно у условима ребаланса буџета и оштре штедње коју примењујемо – наглашава Поповић.

У складу са важећом законском регулативом о осигурању депозита, али и правилима ЕУ за решавање проблематичних банака, штедише и остали депоненти са преко 50.000 евра, уколико би до кризне ситуације са неком банком дошло, намиривали би се из стечајне масе те банке.

„Дунав“ послује све горе

Динкић је додао да ће држава задржати већински удео у Комерцијалној банци, а да ће се о промени власништва у Чачанској банци размишљати само ако се појави одговарајући стратешки партнер.  „‘Дунав осигурање‘ послује све горе и нема дилеме да ту нешто мора да се уради“, рекао је Динкић и додао да се преговара са Међународном финансијском корпорацијом о томе да са до 20 одсто удела постане мањински власник те осигуравајуће куће

Advertisements

Posted on July 6, 2013, in Банкарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: