Прва турска банка стигла у Србију – Халкбанка из Београда шири пословање у региону

Извор: еКапија ен де

 

 

У Србију је јуче стигла прва турска банка, и то преко своје филијале у Македонији. На Теразијама је отворено представништво Халкбанке, која је у Турској седма по величини и од 2008. је банка са највећом стопом раста у Европи.

Халкбанка, како је рекао генерални директор Сулејман Аслан (Сyлеиман Аслан) на свечаном отварању представништва у самом центру Београда, има капитал од 65 млрд УСД.

Та банка од 2008. има највећу стопу раста у Европи и наставиће са растом у целом свету, најавио је Аслан.

– Халкбанка има стратегију раста на Балкану и већ има мрежу од 27 филијала у Македонији – рекао је директор Халкбанке и додао да отварање представништва у Београду показује да та финансијска институција верује у напредак економије Србије.

– Ово је само почетак у Србији, а наставак ће бити много јачи и имаће велики значај не само за Србију, већ и за Македонију и Турску – нагласио је Аслан.

Како је саопштила ова банка, отварање представништва на српском тржишту, Халкбанка АД Скопље одлучила је да направи први корак у свом регионалном ширењу, с обзиром на то да Србија представља кључну тачку будуће стратегије Халкбанке.

Халкбанка је четврта по броју екпозитура којих има укупно 586 широм земље и седма по величини банка у погледу средстава у Турској. Такође, своје пословање развија у у турској републици Северни Кипар и Краљевини Бахреин као и кроз представништво у Ирану.

Халкбанка је универзална банка чија је делатност оријентисана на подршку и развој малих и средњих предузећа, послове са правним и физичким лицима, депозите, давање кредита, послове платног промета у земљи и иностранству и давање гаранција и акредитива.

Према Закону о банкама дозволу за рад у Србији страна банка може добити уплатом 10 мил ЕУР или куповином неке домаће банке у приватизацији најмање у вредности тог износа.

Челници банке очекују добру пословну сарадњу на овом пољу, као наставак традиционалних односа између Србије и Турске. Данас, Турска је 16. економија света.

Advertisements

Posted on July 6, 2013, in Банкарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: