Злоупотребљавају пробни рад

 

 Београд — Законом одређен пробни рад приватници веома често злоупотребљавају тако што месецима држе непријављене раднике под изговором да су на проби.

 Након истека пробног рада радник добија отказ уз образложење да није задовољио критеријуме, а на његово место долази нови радник на исти тај пробни рад.

 Председник Друштва за борбу против превара Саша Прибићевић наглашава да је једини начин да се радници заштите уговор, који је обавезан и за пробни рад.

 “Уговор за пробни рад рачуна се као рад на одређено и мора се потписати, јер је то једини доказ да се радило на неком месту. Све запослене треба да штити Инспекција рада. Гледао сам како раде свој посао. Најважније им је да је радник пријављен, али их не занима да ли је тај радник добио плату. То је израбљивање људи, прави робовласнички однос”, рекао је Прибићевић.

 Злоупотреба ове врсте најзаступљенија је у кафићима, бутицима, трафикама, пекарама и сезонским делатностима, где посао траже млади жељни зараде и сопственог динара.

 Због лоше економске ситуације и повећане незапослености суграђани срљају у понуђене пословне прилике, а да се претходно не информишу о својим правима, као ни о будућем послодавцу.

 Оштећени радник који има уговор о пробном раду, може да се обрати инспекцији или да покрене приватну тужбу, што се ретко дешава, јер је процес скуп и спор.

 Начелница Инспекције рада Љиљана Стојшин каже да сваки послодавац одређује дужину пробног рада, који не сме бити дужи од шест месеци и мора бити назначен у уговору.

 Уколико инспекција затекне непријављеног радника кажњава послодавца и одређује му рок до када мора пријавити радника. Казне за физичка лица су од 400.000 до 500.000 динара, док ће правна лица платити од 800.000 до милион динара.

Advertisements

Posted on July 4, 2013, in Рад. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: