Још један талас поскупљења у продавницама

 

БЕОГРАД – У трговинама поскупели свеже месо, сухомеснати производи, детерџенти, хлеб. Свињски бут достигао 500, а најјефтиније кобасице око 1.000 динара.

Слаблљење домаће валуте и кретања курса поново тресу ценовнике! Трговци и поред осетног пада куповне моћи, подижу цене и за увозну, али и за домаћу робу. По вишим ценама од 10 до 20 % продаје се свеже месо, кобасице и саламе “теже” су за око 10 %, а највише је поскупела кућна хемија, чак 25 процената!

Готово да не прође дан, а да трговци прехрамбеним артиклима не добију неки нови ценовник. И док су доскоро поскупљења готово свакодневно “ишла” по један-два %, сада су цене неким намирницама повећане и за петину. Килограм свињског меса тако уместо 430 кошта 499 динара, док је свињски врат са просечних 360 поскупео на 440 динара. За око десетак % скочила је и цена неким трајним димљеним производима. Чајна кобасица више не може да се купи испод 1.000 динара, чак и када је на снижењу, а димљени врат сада се “држи” на око 1.100, мада је цена доскоро износила 990 динара.

За два до три динара повећана је цена пакованим врстама хлеба, али и пецивима. Паковање од три кифле уместо 49 кошта 51, а ражени хлеб са семенкама поскупео је са 89 на 92 динара.

Како хемијска индустрија више од половине сировина за своје производе увози из иностранства, а цене су им одређене у динарима, раст евра се најпре одразио на цене детерџента. Принуђени су да често мењају цене, зато има велике распоне цена код козметике и детерџената.

“Три килограма детерџента “Деус” сада кошта 748 а “Ариела” 820 динара”, кажу у једном београдском супермаркету.

За 15 % скупље су креме за лице, фарбе за косу, увозни гелови и шампони.

Advertisements

Posted on July 4, 2013, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: