Илић: Не играјте се својом имовином


Београд — Министар грађевине и урбанизма Велимир Илић позвао је власнике нелегалних објеката у Србији да искористе своје право и бесплатно их упишу у катастар.

“Не могу више да објашњавам народу да ЕУ неће Србију са 1,3 милиона неуписаних објеката. Упишите своје објекте и искористите своје право ове и наредне године”, рекао је Илић Тањугу.

Он је казао да грађани Србије то могу да учине на основу Закона о упису права својине на нелегалним објектима (катастарска легализација) и упозорио да ће, уколико то не ураде, имати проблема као сада грађани Хрватске, која 1. јула постаје чланица ЕУ.

“Оно што није уписано у катастар непокретности за Европу не постоји – људи немојте се играти са својом имовином”, нагласио је министар.

Напоменуо је да грађани не треба да мешају редован поступак легализације објеката са катастарском легализацијом, која се односи само на нелегалне објекте изграђене до 11. септембра 2009. године.

“Редован поступак легализације је тренутно обустављен због одлуке Уставног суда који је оборио ‘Дулићев’ Закон о планирању и изградњи из 2009. у делу који се односи на легализацију”, рекао је Илић.

Према његовим речима, Уставни суд не дозвољава било какве привилегије и став тог суда је да грађани морају имати идентичне услове у процесу легализације.

Министарство грађевине је, како је рекао, припремило нови Закон о легализацији који је већ у владиној процедури, и влада би требало да га усвоји током јула.

“Очекујем да закон о легализацији веома брзо буде на влади и у скупштини… Та легализација ће бити и доста скупа, јер неће бити никаквих посебниих повластица”, рекао је Илић.

Он је додао да су службеници општинских органа задужени за легализацију и катастар, који иначе не воле много да раде, чули да је “Дулићев” закон пао на Уставном суду, па одбијају грађане за упис објеката у катастар са образложењем – “не знамо, видећемо, навратите касније…”.

“Ако вас не упишу, а питање власништва није спорно, односно није у судском спору, дођите код мене лично и пријавите ко вас није уписао”, поручио је Илић грађанима.

Министар грађевине признаје да процес катастарска легализација не иде онако како је очекивао.

Он је указао да власници, уколико немају геодетски снимак, морају једино да сносе трошкове за излазак геометра, што износи око 8.000 динара.

“Уписом у катастар такви објекти добијају статус легалног објекта и њихови власници имају сва права, али ће ако желе да их продају или нешто посебно надограђују морати да плате накнаду за уређење грађевинског земљишта”, рекао је министар.

Он је додао да ће се та накнада, ипак, плаћати само за објекте у граду, и само уколико је локална самоуправа стварно уложила новац у изградњу пратеће инфраструктуре.

“Апелујем да сви грађани упишу своје објекте. Упис је бесплатан за куће до 300 квадрата, за викендице до 200 квадрата и локале до 100 квадрата”, рекао је Илић.

Када се у наредном периоду буде градио “Јужни ток”, аутопутеви и друго, сви порушени објекти који не буду уписани у катастар неће постојати за ЕУ и банке неће давати новац за њихову исплату, додао је министар грађевине.

Advertisements

Posted on June 29, 2013, in Грађевинарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: