Решење за јефтину струју

Проналазач и иноватор Љубиша Ћирић већ деценијама сву своју животну енергију усмерава ка визијама енергетски и финансијски исплативих производа. Он је направио пројекте мини хидроцентрала, еколошких димњака, постројења за брзу градњу и бројних других корисних и исплативих проналазака.

Као свој најдражи проналазак, наш саговорник је издвојио мини хидроцентрале. Она може да буде снаге од четири до 32 киловата и намењена је домаћинствима. Ради по принципу закона о спојеним судовима и посебним начином принуде воде да се враћа у резервоар.

Ћирић је рекао да је четири КW оптимално за једно домаћинство у стамбеној површини између 50 и 60 квадратних метара, а погодна је за викендице, радионице и друге објекте на местима где нема струје.

Сваки поток, мања речица И већа река, поготово на вечим надмосрким висинама, чија је конфигурација терена степеничасто-коса, има могућност постављања великог бројаових централ. На стотине ових централа могло би се поставити од извора река до ушћа реке.

Према његовим речима, Србија је једна од најбогатијих европских земаља по броју текућих вода и просто је незамисливо, како имамо најскупљи хлеб, месо и генерално храну, уместо да имамо најјефтинију.

Круна истраживачког и проналазачког рада Љубише Ћирића, поред мини-хидроцентрала, су и филтери за димњаке. Осмислио је принцип рада, који елиминише отрове, уградио је пумпе за воду, вентилатор, усисни вентил чистог ваздуха, сигурносни вентил и комору за прихват прерађених отпадних гасова. Овакви високоефикасни филтери могу да се примењују на димњацима фабрика, термоелектрана или већим стамбеним објектима са употребом димњака.

Отпад из термоелектрана, који достиже милионе тона годишње, Ћирић планира да употреби за нову технологије изградње путева. Коришћење еколошког отпада може да појефтини и убрза изградњу путева до незамисливих висина и то далеко исплативијих од актуелних.

Његовим системом модуларне градње, успео је да вишеструко појефтини И убрза изградњу стамбених, пословних и угоститељских објеката.

ВИДЕО

аутор: ДЈО
извор: Нови магазин

 

Advertisements

Posted on June 29, 2013, in Занимљивости. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: