Радње пуне, а купаца нигде

Домаће трговине добро снабдевене разним кућним апаратима, али је због малих плата потражња слаба. Према незваничним подацима продаја пала и до 30 одсто. Продавци још не намеравају да спуштају цене.

КЛИЗАЊЕ девизног курса последњих недеља одразило се и на цене увозне робе, а најпре ситних кућних апарата и беле технике. Истина, реч је о мањим, “пузајућим” поскупљењима за један до два одсто, које трговци све чешће примењују.

Потражња за телевизорима, шпоретима, фрижидерима, упркос доброј понуди и све чешћим акцијским попустима, све је слабија. И мада нема званичних података о промету техничке робе, према извештајима трговаца, у просеку је за око 30 одсто пала продаја. То и не чуде, јер истраживања показују да се у кризним временима најпре одричемо скупље робе, технике, накита, аутомобила…

Осетно је опала продаја техничких урећаја, потврђују и у мегамаркетима, али не желе да прецизирају за колико су мање продали тих уређаја. Ситуација је, међутим, далеко тежа у специјализованим трговинама, где је велики застој у промету и доста робе на залихама. Ипак, многи од њих тврде да уобичајено послују.

– Што се промена цена тиче, ситуација је иста као и раније, роба која је већ оцарињена и која се тренутно налази у нашим магацинима неће мењати своју вредност због промене курса – каже за “Новости” Никола Русковић, пи-ар менаџер “Техноманије”. – Али на цене робе из нових контингената, који буду пристизали, курс евра ће имати ефекат. “Техноманија” неће мењати цене производа који се већ налазе у магацинима, без обзира на промену евра у том тренутку.

Advertisements

Posted on June 29, 2013, in Трговина. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: