Лоше прогнозе

Држава Србија само по основу 1,5 милиона грађана Србије старијих од 57 година, у року не дужем од 8 година де факто двоструко увећава број пензионера. Овај тренд прати пореска евазија мамутских размера, у којој само у сфери регистрованих предузећа која раде у сивој зони, годишње нестаје око 31 посто бруто националног дохотка, док црно тржиште и шверц свих врста робе и услуга, који су ван било каквог пореског система, овај проблем доводе на границу самоуништења Србије као државе.Ситуација је драматична тим пре што је више од пола тих нових пензионера женског пола, тако да ће макар у старосну пензију нешто раније од мушкараца, тако да се почетак тог бејби бум удара на пензиони систем Србије може очекивати врло брзо.

Да тај талас нових пензионера не би потопио државу и економију, сасвим је јасно да приходна страна буџета мора драстично да ојача, и да паралелни псеудосоцијални програм државе којим се две деценије толерише продаја свега и свачега на улицама и тезгама градова широм Србије, једноставно мора нестати или ће нестати Србија као држава. Зато би они који смишљају шишање пензија уместо хапшења коловођа картела црне трговине у Србији, могли да се опеку врло гадно, макар због несрећне, готово трагичне чињенице, да Србија тренутно има преко 3 милиона становника који су у пензији или на прагу пензије.

Подаци које је на конференцијама Данас конференс центра изнео Милан Кнежевић, потпредседник Асоцијације малих и средњих предузећа, у свакој нормалној држави која држи до себе, били би довољни за преки суд. Преко 500 милиона евра робе из Мађарске увози се годишње у Србију мимо било какве царине, преко 4 милијарде евра вредности различите кинеске робе распарчава се на црно по градовима широм Србије, десетине шлепера турског текстила без икаквог пореза и царине улазе у Србију, Панчевачки бувљак са својих 1.640 тезги просечне вредности робе на свакој тезги од око 15 хиљада евра не издаје ни један фискални рачун… А порези и царина само су мањи део губитка. Уместо да купују домаће производе по реалним ценама и тиме плаћају зараде грађанима Србије, неко је направио систем у коме милијарде евра годишње у целости одлазе ван граница Србије, у државе попут Кине или Турске, док само мрвице остају било коме у Србији, осим онима у државном апарату који омогућавају овакав систем оволико дуго. Саламе из Мађарске се купују на тону, и без икаквих фрижидера, продају у гаражама и шупама, на велико. Чоколаде, жваке, резани дуван, доњи веш, мајице, бицикли, игле и локомотиве, све се то продаје ван пореског система ове земље, па је стварно време да се добије одговор на питање зашто већ 13 година након 2000.године ниједна Влада у Србији није успела да демонтира ову злу машину.Ту је и вођење крупне политике на штету грађана Србије, тако да је буџет Србије ускраћен за дословно стотине милиона евра прихода.

Гаспром је у Србији добио сва нафтна и гасна поља, мрежу бензинских пумпи и рафинерија нафте за укупно 400 милиона евра, док је рудна рента за вађење нафте и гаса са војвођанских поља, четири пута мања од оне која се наплаћује у Русији. Нето добит Гаспрома у Србији само прошле године била је 500 милиона евра, а имајући у виду да је максимални износ годишњих транзитних такси Јужног тока кроз Србију негде између 150 и 200 милиона евра, јасно је да је Србија увучена у машину у којој ће у најбољем случају бити у годишњем минусу од 300 милиона евра. Да не говоримо о цени коју је до сада Србија платила за ову авантуру, што је податак који се крије попут змијиних ногу, а прича о дугу Србија гаса Гаспрому, који ће ускоро прећи вредност укупних радова Јужног тока у Србији, вероватно никад неће бити распетљана до краја.

Да наша политичка елита не прави никакву разлику између Истока и Запада, види се и на примеру акциза на дуван. Србија је светски рекордер по броју попушених цигарета по глави становника, цена лечења болести везаних за дуван отишла је небу под облаке, а здравствени систем је на коленима, пошто новца чак и за основне лекове и опрему нема. Ипак, то не значи да ће Србија довести акцизе на дуван макар до нивоа најнижих у Европи. Када би постојеће акцизе за дуван биле дуплиране, Србија би и даље имала најјефтиније цигарете у Европи, али је и ово последње минорно повећање акциза испраћено агресивном кампањом дуванских компанија и њихових лобиста у политичкој елити, тако да је одједном експлодирао шверц дувана, и буџетски приходи су били смањени, па је онда одмах лансиран закључак да акцизе треба смањити. Увијене претње дуванских компанија да ће шверц њихових производа у Србији порасти уколико се уведу нормалне акцизе, имају реалну основу пре свега због тога што се из авиона види да државни апарат није способан да уведе пола економије у порески систем, и да би продаја дувана на улици била само још један од стотина производа који се без проблема продају ван пореског и акцизног система Србије.

Ту је и мамутско одливање државног новца из јавних предузећа попут Галенике, Агро банке, Дунав осигурања, Телекома Србија или Развојне банке Војводине, а посебну причу представљају фудбалски клубови у Србији, где политичари који утичу на јавна предузећа преливају државни новац у фудбалске клубове у којима тај исти новац распарчавају политичари који седе у управама клубова. Тако су милиони евра државног новца преливени на рачуне Партизана и Звезде, а ти клубови од тог новца нису имали ништа, осим дугова у којима се сада даве. Само у Звезди дуг кошаркашког клуба је преко 16 милиона, а фудбалског клуба преко 48 милиона евра, а Горан Весић, који је дрмао управама оба клуба у времену њиховог највећег задуживања, сада спокојно мудрује у топлом крилу СНС, чекајући ваљда реконструкцију Владе, па да ти таленти у управљању туђим новцем дођу до пуног изражаја на позицији министра финансија или гувернера Народне банке Србије. У Партизану, Драган Ђурић, чије компаније нестају под теретом једногодишње блокаде рачуна и пореских дугова од преко 25 милиона евра, и даље испод жита распродаје играче Партизана, вешто избегавајући истрагу о Ветеринарском заводу, тако да и он спокојно мудрује у топлом крилу СПС, тако да не би требало да зачуди уколико и он у реконструисаној Влади, добије неку високу позицију где би тај таленат за трошење туђег новца дошао до пуног изражаја.

И тако, док сви узму свој део, док сви шверцери, енергетски и дувански лобисти, политичари у јавним предузећима и спортским клубовима узму свој део, наравно да једино што остаје то је да се најсиромашнијем делу становништва смање пензије. Далеко било да се затвори Панчевачки буљак и похапсе свих 1.640 богаташа који су власници тих црних трговина на велико. Далеко било да се рудне ренте подигну макар на руски ниво, па Гаспром би се страшно увредио. Далеко било да неко одговара за проневере десетина милиона евра у Звезди и Партизану. Далеко било да повећамо акцизе на цигарете, па одмах би сви пропушили резани дуван.Тако се неминовно долази до закључка да у Србији на свакој позицији буџетских прихода постоји најмање једна лобистичка група којој није у интересу оно што је у друштвеном интересу, и да је логична последица тога крах јавних финансија, и то не превасходно због буџетских расхода, већ пре свега због минорних пореских, акцизних и царинских прихода. По резултатима последњег пописа, преко 1,5 милиона грађана Србије старије је од 57 година и у року не дужем од 8 година одлази у неку врсту пензије. САД су годинама спремали државу и економију за талас бејби бум пензионера, рођених одмах након другог светског рата. Србија нема никакав сличан план, тако да је очигледно чека само бум, пошто и постојећих 1,7 милиона пензионера једва сервисира, а како ће сервисирати додатних 1,5 милиона нових пензионера, који су практично пред вратима, то само драги Бог зна.

Advertisements

Posted on June 24, 2013, in Порески систем. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: