Рачуни за грејање биће пет пута мањи

Страних инвеститора у Србији нема ни на помолу, а грађевинарство је запало у кризу каква се не памти, о чему сведочи и податак да је број запослених у тој индустрији преполовљен. Зато је најава да ће до краја године у Голубинцима поред Старе Пазове бити отворена фабрика за производњу префабрикованих грађевинских елемената Кватро панели, у којој ће бити запослено 200 радника, плус 1.000 оних који ће радити у кооперантским фирмама, више него добра вест.

„Осим што ћемо применити Q систем градње, фабрика ће у потпуности бити изграђена од наших панела“, каже на почетку разговора за Бизнис изумитељ Q система и власник фирме Кватро хаузис Јован Николић, који је у свету већ покупио награде за систем градње која штеди енергију у огромним количинама.Када почињете да градите фабрику и шта такав један пројекат значи за српско грађевинарство?- Изградња фабрике почеће у јулу и то за нас значи стварање новог српског бренда који ће веома брзо постати препознатљив, а можда и најпожељнији систем градње не само у Србији већ и у свету. Стварање таквог бренда значило би много за српску привреду, почев од отварања нових радних места и смањења незапослености, па до позиционирања на страном тржишту и све то захваљујући огромном потенцијалу Q система. Ту првенствено мислим на земље у којима су грађевинари из бивше Југославије били изузетно успешни, а захваљујући овом иновативном систему градње ми смо у могућности да повратимо углед изгубљен у протекле две деценије, чак и да ојачамо некадашње позиције на тим тржиштима.

Шта уопште значи Q систем и колико се таквом врстом градње може уштедети енергије, али и новца?- Потенцијал Q система је заиста огроман, јер је то по много чему јединствен систем градње у свету. Обезбеђује уштеду енергије у објектима до 80 одсто без обзира на временске услове, што подразумева и огромне уштеде у кућном буџету. Уколико, примера ради, месечни рачун за грејање износи 20.000 динара, применом овог система могло би се уштедети и до 16.000 динара с обзиром на то да би се за утрошену енергију платило максимално 4.000 динара. Када на тај начин израчунате уштеду на годишњем и вишегодишњем нивоу, тек онда добијате прави увид у то зашто је баш овај систем проглашен за најбољи систем енергетски ефикасне градње у Европи.

Које су још предности овог система?- Он обезбеђује и за 50 одсто бољу звучну изолацију, као и високу отпорност на земљотресе и пожаре, уз рекордан рок завршетка радова. Тако се нова кућа високе средње класе може саградити за само месец дана и то по цени од 500 евра по квадратном метру и по систему кључ у руке. Тако нешто не можете да добијете нигде у свету. Може ли ово да буде на неки начин алтернатива и излаз из тешке ситуације у којој се грађевинарство налази?- Наравно да може. Циљ нам је да управо новом технологијом градње запослимо огроман број наших радника и у иностранству. То значи да би порастао животни стандард породица чији чланови раде у другим земљама, али би истовремено дошло до великог девизног прилива у Србију кроз извоз наше грађевинске опреме и услуга.

Кватро хаузис је спреман не само да сагради фабрику на страним тржиштима, што је једна страна пословања, већ и да уговара градњу по систему „кључ у руке“. То значи да би се у потпуности користили материјали и опрема из Србије, чиме би се остваривао додатни извоз наших готових производа, а самим тим би додатно била повећана и запосленост у фирмама добављачима. Оваквим концептом пословања, који подразумева наступ наше компаније на страним тржиштима, значајно би се повећао БДП Србије. Држава само треба да препозна тај потенцијал и да нам помогне у остваривању циљева, а резултати неће изостати.

Били сте у државној делегацији која је недавно посетила Ирак. Какве утиске носите са тог пута?- Показало се да су државне компаније и Министарство грађевине Ирака веома заинтересовани за Q систем градње због бројних предности које нуди. Очекујемо да ће ускоро почети да се реализују и конкретни грађевински пројекти у тој земљи. Кватро хаузис ће дати значајан допринос радовима у Ираку подстичући тако оживљавање домаће грађевинске индустрије.Како се овакав вид градње показао код нас? – Нажалост, наши грађани још немају развијену свест о значају енергетски ефикасне градње и уштеда које она обезбеђује. Један од разлога за то је можда и чињеница да се на нашем тржишту до сада није појавила технологија која нуди тако велику уштеду као што је то случај са Q системом. Верујем, међутим, да ће и та пракса полако почети да се мења сада када се по приступачној цени могу обезбедити објекти у којима ће рачуни за грејање или хлађење бити око пет пута мањи него до сада.

Које земље остварују најбоље резултате кад је реч о енергетској ефикасности?- Најдаље су на том плану одмакле земље које су у хладним климатским зонама, јер их је клима натерала да енергетску ефикасност објеката које граде подигну на виши ниво. На то су били приморани пре свега због великих температурних разлика, мада ни материјални ефекат није занемарљив, с обзиром на то да се уштедом енергије и рационалним коришћењем природних ресурса штеде и огромне количине новца.Издржљивост до 10 степени Меркалијеве скале

Колики степен земљотреса могу да издрже објекти изграђени по Q систему?- Кватро објекти су пројектовани на издржљивост од 10 степени Меркалијеве скале, док је, поређења ради, земљотрес у Краљеву 2010. године био јачине 7,2 степена по истој скали. Сигурност објеката добијаће све више на значају с обзиром на то да се и на подручју наше земље предвиђају све чешће временске непогоде и померања тла.

Уштеда енергије до 80 одсто

Шта су показали резултати тестирања првог објекта у Србији изграђеног по новој технологији?- Тест је потврдио све предности Q система које су му још 2010. године донеле награду за најбољи пројекат енергетски ефикасне градње у Европи. Прва кућа тестирана је термалним камерама, које су показале да се уштеда енергије креће до 80 одсто у свим временским условима, а Гроцка ће бити запамћена као прва локација на којој је испробан Q систем.

Advertisements

Posted on June 24, 2013, in Грађевинарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: