У стечај овог лета иде 27 фирми у реструктурирању

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је да је договорен процес реструктурирања и окончања реструктурирања бивших друштвених фирми. Отпремнине 300 евра по години стажа.

Он је рекао да су оне већ 12 година заштићене и да им се догађа да не плаћају струју, порезе и доприносе за пензионо осигурање, а праве губитке. Динкић је додао да таквих предузећа има 179 и да запошљавају 52.000 људи, а око 750 милиона евра износе укупни губици државе и грађана због вештачког оџавања тих фирми.

Министар је најавио да ће 27 таквих предузећа одмах, такорећи овог лета, отићи у стечај, уз исплату људима отпремнине од по 300 евра по години стажа. Он је рекао да ће за 16 великих предузећа у реструктурирању која раде позитивно, бити отписани дугови да би могла радити самостално на тржишту, и додао да ће заштиту државе најпре изгубити Рударско-топионичарски басен „Бор” (РТБ).

– Има 16 предузећа која тренутно раде позитивно, али имају дугове из прошлости и ту ће спровести унапред припремљени програм реорганизације, отписати све државне дугове, направити отписе и репрограме с приватним повериоцима и избацити их из процеса реструктурирања и пустити да раде самостално на тржишту – рекао је Динкић у Привредној комори Србије. – У оквиру мера Владе за завршетак реструктурирања укупно 179 предузећа, први велики систем који ће на тај начин бити изведен из реструктурирања биће РТБ.

Он је казао да РТБ последње три године има профит, али да има дугове из прошлости, које сада измирује.

– Нема више никаквог разлога да они буду штићени – истакао је Динкић.

Министар финансија је рекао да ће затим тако проћи и „Петрохемија„ и друге сличне фирме.

– Има таквих великих компанија које су међу првих десет извозника данас у Србији и нема разлога да више буду у поступку реструктурирања – објаснио је он.

Најтеже ће, по његовим речима, бити с оним компанијама које су некада биле велики системи, попут „14. октобра„, ФАП-а, ИМТ-а или ИМР-а, којима ће држава покушати да нађе стратешке партнере. Динкић је додао да је јасно да таква предузећа не могу остати државна јер не могу бити успешна.

Е. Дн.

Замрзавање не ваља

Министар Динкић је привреднике замолио да помогну у примени Владиног пакета економских мера јер они највише могу допринети покретању привреде, и истакао да је заблуда да се то може постићи замрзавањем пензија и плата. Осврнувши се на критике Фискалног савета, који замера Влади Србије што није предвидела реформу пензионог система и замрзавање пензија и плата, Динкић је рекао да је претходна влада замрзла пензије и плате пре неколико година и да то није дало никакве резултате јер опет имамо велики буyетски дефицит и јавни дуг.

– Молим вас за подршку јер без вас, привредника, нема шансе за успех ни за кога у друштву. Не могу ни учитељи, лекари, полицајци или војници… боље да живе, ако ви прво не будете боље пословали – казао је Динкић.

Advertisements

Posted on June 22, 2013, in Државни апарат. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: