Плаћамо најскупље воће и поврће у региону

Грађани Србије плаћају најскупље воће и поврће у региону. Кромпир и јабуке, за који
многи верују да су типичне српске културе, код комшија имају и упола нижу цену. Накупци, углавном, поскупљења правдају временским условима, мада и суседи имају исте проблеме – и са кишом и са сушом.

Касни долазак пролећа и честе падавине одложиле су многе радове у пољу, па је, на пример, кромпир уместо у марту сејан и крајем априла.

– Воће и поврће у Црној Гори стиже нешто раније у долини Зете, а у Хрватској ране културе расту добро у околини Задра, на приморју, па се на пијацама раније појавила масовна продаја, која код нас тек треба да дође – објашњава Ратко Вукићевић из асоцијације Плодови Србије.

Он додаје да су високе цене, између осталог, формиране и по инерцији – преписивањем оних од прошле године, када је велика суша уништила најмање трећину пољопривредне производње и подигла цене на рекордан ниво.

И цене воћа и поврћа које се продаје у земљама региона остале су на прошлогодишњем нивоу, једина разлика је што су, због мањег обима суше, њихове цене тада биле ниже, па су ниже и сада.

Оно што такође мучи наше тржиште јесте то што је велетрговина воћем и поврћем више од 60 одсто у сивој зони. Највећи део онога што купујемо од воћа и поврћа прође кроз „неколико руку“, а свако у ланцу надогради цену. Они који свакодневно одлазе код произвођача или на кванташе кажу да се цена може разликовати и више од десет пута.

Advertisements

Posted on June 18, 2013, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: