Чекови: Све више грађана плаћа на одложено

Извор: Каматица

Грађани, у последње време, бирају банку уколико је она спремна да им изда чекове.
Зато банкари који су доскора тврдили да све мењају платним картицама, поново „на велика врата“ враћају чекове, свесни да њихови клијенти желе да све купе на одложено, а да при том за тај почек не плаћају камату.

Почек се одобрава на два, три месеца за јефтинију робу и до годину дана за намештај и летовања.

Подаци Удружења банака Србије потврђују да је последњих година драстично порастао број исписаних чекова. У току 2009. године издато је нешто мање од 7,9 милиона чекова, а врхунац је достигнут 2011. године када их је издато за милион више.

Под теретом задужености, прошле године број чекова у оптицају мало је опао, па су грађани Србије исписали “само“ 8,5 милиона чекова, укупне вредности око 38 милијарди динара.

Због слабе куповне моћи и промета који константно опада, сви већи маркети и продавнице рачунарске опреме и беле технике, нуде купцима могућност куповине на одложено чековима, а то све чешће чине и бутици, продавнице обуће, књижаре, продавнице беби-опреме, па чак и туристичке агенције.

Сви они и кредитирају купца јер је, заправо, одложено плаћање на овај начин, заправо укинуто још пре седам година. Међутим, уз константан пад куповне моћи, трговци немају баш пуно избора.

С обзиром на то да је максималан износ по чеку 5.000 динара, банка обично даје онолико чекова колико има расположивих средстава на рачуну. Да би клијент добио чекове, мора да има новца на рачуну, или одобрен дозвољени минус.

Све се рачуна
– Пре одобравања чекова банка проверава редовност прилива новца у последња три месеца, висину зараде, број нереализованих чекова, износ затезне камате, промет у претходном периоду… При издавању нових чекова банке воде рачуна и о броју нереализованих чекова, па уколико су све чекове већ исписали, а они доспевају касније на наплату, нове неће добити.

Advertisements

Posted on June 14, 2013, in Трговина. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: