ВодитеРачуна.рс – портал за грађанску контролу јавних финансија

Портал водитерацуна.рс данас је почео са радом, а на њему грађани могу да сазнају све о јавним финансијама, да се придруже различитим иницијатива за контролу трошење новца из буџета, али и да поставе питања експертима из области финансија.

Иницијативу је подржала Агенција за борбу против корупције, а директорка Агенције Татјана Бабић истакла је важност сарадње државе и цивилног друштва.

Она је нагласила да и Конвеција УН предвиђа да свака држава, у границама својих могућности, подстиче активно учешће појединаца и група изван јавног сектора, као што су цивилно друштво, невладине организације и организације локалних заједница у спречавању корупције.

“Стандард друштва је право грађана да учествују у креирању јавних политика, а самим тим како се троши њихов новац”, нагласила је Бабић.

Невладине организације, медији, синдикална удружења, грађани, подсетила је она, важан су превентивни орган у сузбијању корупције и додала да постојање велике корупције у друштву указује не само на слабост јавног сектора, већ на слабост цивилног сектора.

Она је навела да грађани треба да буду укључени у буџетски процес у свим фазама од креирања до реализације и надгледања трошења новца.

Пројекат је подржао и Повереник за информације од јавног значаја, а помоћница генералног секретара Невена Ружић рекла је да је реч о пројекту који унапређује транспарентност.

Она је нагласила да међу жалбама које стижу Поверенику, скоро 20 одсто се односи на располагање буџетским средствима.

Портал је покренуо Центар за развој непрофитног сектора (ЦРНПС), Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА), а финансирала делегација Европске уније. (Ецономy.рс, 14. јун 2013.)

Advertisements

Posted on June 14, 2013, in Државни апарат. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: