Киша као и суша уништава пољопривреду

Н. Суботић | 09. јун 2013. 22:45

Небо нимало није наклоњено пољопривреди – стручњаци и овог пролећа већ су почели да процењују штету на воћу и усевима. Многе њиве под пшеницом на западу Бачке већ заоране.


ВАПАЈИ пољопривредника, после незапамћене суше прошле године, како ствари стоје, услишени су и више него што је то ико очекивао. Кишне падавине, често праћене градом и необично хладно време обележили су ово пролеће, и, слажу се стручњавци, направили су велике проблеме ратарима, воћарима и повртарима. Укупна штета, међутим, још увек се процењује, пошто је овај посао у надлежности локалних самоуправа, али, стручњаци наводе да би вишак влаге могао да има и дуготрајније последице…

Марко Станић, из Бачке Паланке, процену штете и није морао да чека. Чим је видео како му је њива прошла после града, све му је било јасно. Око три хектара пшенице, већ је преорао.

– Шта да вам кажем, сасуо се град и кад сам дошао у њиву, имао сам шта и да видим – прича Станић. – Биљке су биле сасечене и уништене, па није било другог излаза него да њиву преорем. Сад ћу да посејем сунцокрет, и надам се да ћу бар нешто да извучем.

Овако, како објашњава Ђорђе Бугарин, секретар Удружења пољопривреде Привредне коморе Војводине, размишља још много Станићевих колега, који обрађују оранице у атарима Бачког Петровца, Бачке Паланке, Бача, које је град опустошио, а такође и многих крајева који су имали мањих непогода са градом.

– Штета на пшеници је врло озбиљна – објашњава Бугарин. – Много пшенице је, наиме, полегло због обилних кишних падавина, па је на таквој пшеници град направио знатно већу штету, и једино решење је било заоравање, а онда сејање неких ранијих култура, пре свега сунцокрета или раних хибрида кукуруза.

Бугарин, такође, наводи како ће доста кише погодовати солидном наливању зрна пшенице, али да ће исто тако погодовати и ширењу болести, које би могле да утичу на смањење коначног рода.

– Сунце, ког ових дана готово да и нема, потребно је да пшеница уђе у процес сазревања – објашњава Бугарин. – Самим тим, ако хладно и кишно време потраје, штете ће бити неминовне, а сигурно ће бити и пада квалитета зрна.

Род воћа, иако је понело боље него прошле године, такође угрожавају киша, а плодови, који се формирају, оштећени су градом, тако да прве класе тешко да ће бити.

– Вишње и трешње ће, због обилних киша, бити изложене пуцању плодова, а то, самим тим, значи и слаб квалитет – објашњава Бугарин.

– Јабуке и њима сличне сорте, међутим, засада солидно напредују, као и виногради, који су врло солидно понели. Наравно, и њима је потребно сунце. Потребан је, такође, и опрез воћара и виноградара, али и ратара, јер ће, када крену сунчани дани, воћу, а наравно и свим другим усевима, бити потребна далеко озбиљнија заштита од болести, наметника и гљивица.

СКЛАДИШТЕЊЕ

СКЛАДИШТАРИ би морали да поведу рачуна о силосима, у којима су држали кукуруз, пошто у њима, готово је сигурно, још увек има трагова афлатоксина, на зидовима, а и на уређајима којима је кукуруз претоваран – упозорава Бугарин. – Самим тим, потребно је да се силоси, у које ће бити смештана пшеница, темељно оперу и дезинфикују, како се афлатоксини не би проширили и на пшеницу.

ГРАД ОБРАО КАЈСИЈЕ
НА подручју Чачка, познатом управо по гајењу кајсија, род овог воћа, који је ове године обећавао, како ствари стоје, биће знатно мањи – наводи др Милан Лукић, са Института за воћарство у Чачку. – Јак град, нажалост, узео је свој „данак“ у воћњацима, па је сигурно да ће конзумне првокласне кајсије бити мало, управо због оштећења.

Advertisements

Posted on June 10, 2013, in Пољопривреда. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: