Држава ревносна у кажњавању савесних грађана

Могућност застаревања обавеза за неплаћене доприносе за ПИО донеће још један опрост дуга несавесним послодавцима док ће радници са рупом у стажу имати тешкоће да испуне услов за пензионисање.


Стручњаци кажу да држава бољим третманом дужника заправо кажњава савесне грађане и подстиче их на неплаћање, јер знају да ће им држава на крају скинути бар део терета.

До прошле године држава је проблем неплаћених доприноса решавала тако што је новцем свих грађана плаћала оно што је дужан да уради сваки газда – да уз плату намири и обавезе за порезе и доприносе.

Сада се изменама закона о пореском поступку и пореској администрацији ствара нови опасан преседан по којем ће и дугови за доприносе моћи да застаре, као што је већ случај с око четири милијарде пореских дуговања која се сматрају ненаплативим.
– Може се разумети одлагање дуга или плаћање у ратама, али амнестија не звучи као прихватљиво решење. То говори да немамо ни социјално одговорну државу ни непристрасно законодавство – каже о томе Зоран Стојиљковић, професор Факултета политичких наука.

У Министарству привреде и финансија, које је предложило спорни закон, наводе да се тим актом, такође, уводи обједињено плаћање обавеза по основу пореза и доприноса по одбитку. То ће, како кажу, омогућити и ефикаснију наплату обавеза и заштиту права из социјалног осигурања.

– Највећи део ових дугова везује се за непостојећа предузећа или за она која се годинама налазе у реструктурирању или стечају од којих се ове обавезе не могу ни наплатити – кажу у министарству.

Овакав однос према дужницима више је правило него изузетак, јер је само у последњих годину дана држава пружила бројне прилике да под повољнијим условима измире дугове за струју, порезе, доприносе или су подигли кућу без грађевинске дозволе.
Најновији случај попуштања дужницима је јучерашња најава Зоране Михајловић, министарке енергетике, да ће ЕПС продужити трајање репрограма дуга према Електродистрибуцији.

– Чекамо анализу урађеног репрограма, стање дуговања привреде и предузећа у реструктурирању, јер имамо договор са Министарством финансија да ће предузећа која су способна да плаћају, без обзира на то што се налазе у том статусу, своје обавезе измиривати – каже Михајловић, додајући да ће становништво бити последње искључивано са мреже, што даје могућност за репрограм.
Морални хазард
Укупан дуг за претплату РТС-у није познат, али се зна да је рекордно плаћање било у Београду 67 одсто, док у појединим градовима дуг премашује 70 одсто према јавном сервису. Како сазнајемо у РТС-у, све до измене постојећег закона, којим би се на неки други начин регулисало плаћање Радио-телевизије Србије, сви који су већ тужени и сви који до тог тренутка буду тужени по тренутно важећем закону биће у обавези да дуг плате и у случају да претплата буде укинута. [И. К.]

Извор: http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/385201/Gde-su-nas-sve-namagarcili-Drzava-revnosna-u-kaznjavanju-savesnih-gradjana

Advertisements

Posted on June 9, 2013, in ПИО. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: