Падавине добре за жита, али лоше за воће и поврће

БЕОГРАД, 4. јуна 2013. (Бета) – Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) саопштио је у уторак да су обилне падавине добре за озима жита која се налазе у фазама наливања зрна, као и за јаре ратарске културе које су интензивном порасту, али не погодују воћу и поврћу који се налазе у фази зрења, јер се смањује квалитет плода и омета берба.

Како је агенцији Бета речено у РХМЗ, тренутни временски услови, честе падавине и повећана влажност ваздуха, погодовале су развоју корова и биљних болести, па је зато неопходна примена мера неге и застите биљака.

Како је истакнуто, у већем делу земље створили су се услови за инфекцију винове лозе пламењачом и црном трулежи, док су на воћу дуги периоди влажења листа створили услове за инфекције пламењачом и монилијом.

Из РХМЗ су навели да је у многим засадима јабуке регистровано присуство симптома бактериозне пламењаче (ервиније), чадјаве краставости плодова и црне лисне пегавости, а појава болести након обилних киша и града утврдјена је и код шећерне репе, паприке, парадајза и кромпира.

Advertisements

Posted on June 9, 2013, in Пољопривреда. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: