Рокови плаћања обавеза велики проблем грађевинарима и малим трговцима

Време плаћања обавеза међу фирмама, које је ограничено на 60 дана, посебно погађа мале трговце, али и грађевинаре.

РОКОВИ плаћања, који су међу предузећима сведени на 60 дана, највећи проблем праве малим трговцима. Велики продајни системи лакше ће изаћи на крај са својим повериоцима, док малом продавцу нико неће толерисати већа кашњења. Ипак, прави ефекти Закона о редовности плаћања у комерцијалним трансакцијама биће познати тек током лета. Тек тада ће се знати колико фирме између себе поштују максималне рокове плаћања до 60 дана, јер они важе искључиво за уговоре склопљене после 1. априла ове године.

– Још је рано за реакције привредника. Прве притужбе због прекорачења нових рокова плаћања могу да стигну тек током лета – каже, за “Новости”, Драгољуб Рајић из Удружења послодаваца Србије.

По Рајићевим речима, главна бојазан, када је реч о међусобним дуговањима предузећа, била је у сектору трговине.

– Две трећине промета у трговинама реализује се кроз одложено плаћање, од неколико месеци, до чак 24 рате – наводи Рајић. – Трговци свакако немају средстава да одједном исплате цео износ за поруџбину, нарочито када је реч о скупљој роби, белој техници, на пример. У једном тренутку претило је да трговци престану да наручују нову робу, што би додатно оборило ионако све нижи промет.

Закон дозвољава да се у уговор унесу клаузуле о дужим роковима плаћања од законских, али и то је понекад тешко изводљиво када је реч о продаји робе на више рата.

– Велики добављачи ће толерисати кашњење великим фирмама купцима – истиче Рајић. – А, суштина закона управо је била да се мала предузећа заштите од великих, кроз дефинисање рокова плаћања.

Поједини трговци, међутим, истичу да овај закон погађа и велике системе.

– Код великих трговаца повлаче се највеће количине, док су СТР принуђени да махом раде на црно јер, у супротном, због малог пазара, не би могли да опстану – кажу трговци.

Ситуација по питању наплате, осим у трговини, тешка је и у сектору грађевинарства, где је просечан рок наплате чак 190 дана. Мали су изгледи да се она поправи. Јер, док год се извођачи радова не намире од својих дужника, ни њихови повериоци, кооперанти и подизвођачи не могу да очекују да ће увек бити исплаћени на време. Држава је средином маја, према изјавама званичника, само путарским фирмама дуговала укупно 8,79 милијарди динара.

Процењује се да предузећа једна другима дугују више од 1,6 милијарди евра, док просечни рокови плаћања иду до 120 дана. У сектору грађевине је најтеже, јер рокови наплате износе 190, па и 210 дана.

Advertisements

Posted on June 9, 2013, in Редовност плаћања у комерцијалним трансакцијама, Трговина. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: