Видовић: Без посла можда још 60.000 људи

НОВИ САД – Секретар Градског већа Савеза самосталних синдиката Новог Сада Нада Видовић упозорила је данас да би у Србији још око 60.000 радника могло да остане без посла ако се спроведе програм републичке владе за реструктурисање предузећа.

Од 175 колектива који су у том статусу, њих 75 би требало да потпадне под те мере, а то значи да би још око 60.000 људи остало без посла, што је на постојећих милион незапослених сигурно велики проблем, рекла је Видовић Тањугу.

Она сматра да тај проблем у нашој земљи има корене у Закону о приватизацији, усвојеном пре 13 година, кад се републичка влада определила за варијанту неолибералног капитализма, а синдикат је већ тада, како је рекла, указивао да ће то бити погубно по запослене, за грађане и привреду Србије.

Током протеклих 13 година у Србију је, по разним основама, ушло је око 70 милијарди евра и да је тај новац, плус онај добијен од приватизације предузећа, уложен у привреду ми данас не бисмо причали о отпуштању, него о новом запошљавању, тврди Видовић.

Наводећи новосадска предузећа која су у процесу реструктурисања, попут Петра Драпшина, Деса, Дневник Холдинга, Националног парка Фрушка гора, Видовићева је рекла да, ако сви радници из тих компанија остану без посла Нови Сад ће имати озбиљних проблема, јер у том граду већ има доста људи на бироу рада.

Она је позвала надлежне у држави да пре свега формирају тим стручњака у који би били укључени представници свих социјалних партнера, владе, синдиката и послодаваца, са циљем да се направи дугорочна стратегија привредног раста, развоја и запошљавања.

Потом мора почети озбиљно остваривање таквог плана изласка из кризе и развоја, ако треба да стежемо каиш, онда ћемо га стезати сви заједно и заједно сносити одговорност, нагласила је Видовићева и додала да синдикат има међу својим члановима врхунске стручњаке који могу да допринесу стварању ваљане стратегије, које би се онда сви морали придржавати.

Advertisements

Posted on June 9, 2013, in Незапосленост. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: