Ко жели надградњу мора да одобровољи све комшије

Извор: Каматица, Блиц

Нацртом закона о легализацији, а о ком би ускоро требало да се изјасни парламент
Србије, први пут је дефинисано да онај ко ради надградњу мора да има стопроцентну сагласност комшија с којима потписује купопродајни уговор.

Такође, дефинисана је и заштита суседских права која се односе на удаљеност од суседне зграде и спратност. До сада је важило правило да уколико се сусед није бунио током изградње касније није имао право на жалбу.

Такође, власника некретнине од рецимо 100 метара квадратних, легализација куће по новом предлогу Нацрта закона о легализацији који је у фази јавне расправе, коштаће најмање 1.500 евра више него до сада. Толико у просеку за објекат те површине кошта израда главног пројекта који до сада у многим случајевима није био обавезан.

Уместо обичног извештаја или записника грађевинске комисије, што је до сада било довољно за добијање грађевинске дозволе, сви они који су до 11. септембра 2009. године саградили дивље објекте а у међувремену их нису легализовали сада ће морати да издвоје више новца.

Цена израде главног пројекта се креће од 12 до 30 евра по метру квадратном у зависности од зоне у којој се гради. Нови рок за подношење захтева за легализацију није предвиђен, већ ће се и по овом закону решавати пријаве поднете по раније важећим прописима, где процес легализације није завршен. Да би се накнадно издала дозвола, власник мора да приложи главни пројекат у три примерка, доказ о праву коришћења, својине или закупа парцеле, доказ о плаћеној накнади за уређење земљишта и доказ о плаћеној административној такси.

– Сигурно је да ће бити скупље, јер ће убудуће бити потребно прикупити комплетну документацију за пројекат. Садржина тог пројекта биће посебно уређена и зависиће од врсте и површине некретнине. Сигурно неће бити исто за кућу од 100 квадрата и зграду од преко 1.000. То ће бити оређено правилником који ће бити донет одмах након усвајања закона о легализацији – каже помоћница министра грађевине Александра Дамњановић.

Правила у градским зонама
– 4 метара Најмања удаљеност између два изграђена објекта
– 2,5 метра Минимална удаљеност од суседне парцеле
– 7 надземних етажа Максимална висина објекта
– 1,4 метара Дозвољена висина зида између суседа
– 7 метара Висина настрешница и сојеница

Advertisements

Posted on June 9, 2013, in Грађевинарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: