Оснива се све више фирми у Србији

У Србији је у првих пет месеци ове године основано 2.817 предузећа више него што је угашено, чиме је забележен благи позитиван прираштај у укупном броју фирми.

Како је речено у АПР-у, од почетка године до краја маја регистровано је 3.983 нових предузећа, што је за 10,5 одсто више него у истом периоду 2012, док је број регистрованих нових предузетника повећан за 16,3 одсто, на 14.447.

Посматрано према делатностима, и за пет месеци ове године, као и претходних година, међу новооснованим привредним субјектима највише је било трговинских и угоститељских, као и оних које обављају друге услужне делатности или се баве грађевинарством, друмским превозом терета и консултантским активностима.

Како је наведено у АПР-у, у првих пет месеци из регистра је обрисано 1.166 привредних друштава, што је двоструко мање него у исто време прошле године, док је број предузетника обрисаних из регистра, њих 14.143, био готово идентичан оном у првих пет месеци 2012. године.

Како је објашњено, на смањење броја обрисаних привредних друштава утицала је примена, а онда престанак спровођења аутоматског стечаја који је био на снази од 2010. године.

Од почетка примене одредби Закона о стечају које се односе на аутоматски стечај, па до престанка њиховог спровођења након што их је Уставни суд 2012. прогласио неуставним, АПР је избрисао укупно 16.572 привредних друштава, а у прошлој години готово 600.

Из АПР-а су подсетили да је 1. јуна ове године у Србији било регистровано 108.003 активних привредних друштава и 218.552 предузетника.

 

Advertisements

Posted on June 9, 2013, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: