Недовољна брига о зарадама радника

Извор: Тањуг

Београд — Држава недовољно брине о томе да ли радници примају зараду, сматра председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.

Атанацковић каже би се изменама Закона о раду могли увести одређени механизми по којима би исплата зарада и доприноса била прва обавеза послодавца, али и да се обезбеди примена закона.

Атанацковић је за Тањуг оценио да постојећи Закон о раду треба да претрпи значајне измене, али и да држава, без обзира на то како ће бити дефинисан однос радника и послодаваца, мора обезбедити његову примену.

“Држава недовољно брине о томе да ли радник прима плату, па се дешава да поједини радници неколико месеци не примају плату, што је у свету незамисливо”, навео је он.

Како је додао, закон такође налаже послодавцу и да плаћа порезе и доприносе, али се ни то не дешава.

“Држава или нема механизме или неке послодавце посебно изузима из те обавезе“, сматра Атанацковић и истиче да би, када се говори о радно-правном односу, пре свега такве ствари требало елиминисати.

Председник Уније послодаваца Србије није могао да прецизира колико послодавца не испуњава своје обавезе, али је рекао да му се чини да се њихов број повећава због отежаних привредних околности.

“По нашем радном законодавству осим што је обавеза да се одмах исплаћују доприноси и порези, сама плата не спада у неки приоритет, као што је случај у многим земљама“, казао је Атанацковић.

Он је навео пример Русије, где, како је рекао, послодавци који три месеца не исплате зараде, њихова предузећа аутоматски се затварају.

Могли би се увести неки механизми по којима би зараде и доприноси били у првом реду, закључио је Атанацковић.

Важећим законским решењима предвиђене су санкције за послодавце који избегавају или не испуњавају своје обавезе када је реч о зарадама, речено је Тањугу раније у ресорном министарству.

Такође, како су навели, и Кривичним закоником је прописана новчана казна, али и казна затвора до две године за оне који не испуњавају обавезе из области радног законодавства и социјалног осигурања.

И током недавне посете Мисије ММФ-а Србији закључено је да је неопходно да се све обавезе – од пореза до доприноса на време и без изузетка измирују.

Подаци Пореске управе показују да дуговања по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање износе 143,2 милијарди динара, за здравствено осигурање су око 60 милијарди динара, а за порез на зараде 22,4 милијарди динара.

Како наводе у Пореској управи, реч је о подацима на дан 31. марта 2013. године, а дуг који мирује није обухваћен.

Предлог измена и допуна Закона о раду у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике очекују до краја године.

Advertisements

Posted on June 9, 2013, in Рад. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: