Општине помажу незапосленима

Планирано је да се у овој години запосли око 8.000 људи јер ће Национална служба запошљавања, заједно са 119 локалних самоуправа, финансирати локалне акционе планове запошљавања са милијарду и триста милиона динара.

Национална служба запошљавања, заједно са 119 локалних самоуправа, финансираће локалне акционе планове запошљавања са милијарду и триста милиона динара. Планирано је да се тако у 2013. години запосли око 8.000 људи. На тај начин, у свим регионима Србије децентрализује се политика запошљавања, смањују регионалне разлике и решава незапосленост на локалном нивоу.

Општина Чукарица издвојила је 170 хиљада хиљада динара и организовала бесплатну обуку немачког језика и веб дизајна за незапослене. Видевши оглас на једној друштвеној мрежи Јелена Дмитровић, студент филозофије пријавила се на курс веб дизајна.

“Пријавила сам се јер сам видела да је бесплатно, што је јако важно јер су ови курсеви скупи нарочито за наше стандарде”, каже Јелена.

Национална служба за запошљавање потписала је са Немачком споразум о запошљавању медицинског особља, али се показало да је највећа препрека за наше медицинаре непознавање језика. Петар Стојановић, медицински техничар похађа курс немачког језика да би добио посао у иностранству.

“Упознајемо се са основним речима, са граматиком, то је почетни А1 ниво. Добићемо сертификат на крају курса који траје два месеца”, каже Стојановић.

Аница Мандић из Националне службе за запошљавање каже да је прво извршена селекција кандидата у Националној служби и организована обука за 20 полазника. Они су подељени у три групе и то је првенствено медицинска струка.

У општини Чукарица кажу да су заједно са Националном службом запошљавања одредили које су обуке најпотребније, а најављују и нове програме.

Зоран Гајић, председник општине Чукарица каже да су за ову јесен планирали да то више не буду млади, већ да се помогне људима у средњој животној доби који остану без посла, а који врло тешко после пронађу посао помогнемо.

За локално запошљавање у најнеразвијенијим општинама обезбеђено је 867 милиона динара а највише средстава за програме запошљавања издвојили су Лесковац – 80 милиона и Крушевац – 41 милион динара.

Advertisements

Posted on June 9, 2013, in Незапосленост. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: