Ко највише увози а ко извози

Извор: Тањуг

Београд — Највеће учешће у извозу Србије у прва 4 месеца имао је регион Војводине – 32,9 одсто, док је највеће учешће у увозу имао Београдски регион – 42,7 одсто,

На другом месту по извозу био је регион Шумадије и западне Србије са 32,6 одсто, следи Београдски регион са 22 одсто, регион јужне и источне Србије – 12,4 одсто, а око 0,1 одсто извоза је неразврстано по територијама, показали су подаци Републичког завода за статистику (РЗС).

Највеће учешће у увозу, после Београдског региона, имала је Војводина – 29 одсто, регион Шумадије и западне Србије – 19,3 одсто, регион јужне и источне Србије – 8,2 одсто, а око 0,7 одсто увоза је неразврстано по територијама.

Извоз и увоз по регионима дат је према седишту власника робе у моменту прихватања царинске декларације. То значи да власници робе, по царинском закону, могу бити произвођачи, корисници, извозници или увозници робе. Ту чињеницу треба имати у виду приликом тумачења података по регионима, навео је РЗС.

На пример, увоз нафте и гаса, највећим делом се обухвата у регионима Војводине и Београда, а то су енергенти за укупну територију Србије.

Према одсецима Стандардне међународне трговинске класификације у извозу највеће учешће имала су друмска возила са 554 милиона долара, електричне машине и апарати – 329,5 милиона, обојени метали – 243,8 милиона, производи од метала – 182,4 милиона и одевни предмети и прибор за одевање – 177 милиона.

Првих пет одсека са највећим учешћем у увозу су друмска возила са 712,7 милиона долара, нафта и нафтни деривати – 461,9 милиона, природни гас – 406 милиона, електричне машине и апарати – 261,6 милиона и медицински и фармацеутски производи – 231,1 милион.

Одсек неразврстана роба, у који се укључује и роба на царинском складишту, има учешће у укупном увозу 8,1 одсто.

Advertisements

Posted on June 9, 2013, in Спољна трговина. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: