Откази стижу на 101 начин

Измене Закона о раду желе и радници и послодавци и држава, али сви имају различита виђења какве би требало да буду. Газде тврде да садашњи прописи штите раднике. Синдикалци: Чине све да би лакше отпуштали.

ВЛАСНИЦИ фирми у Србији тврде да себи не могу да приуште нова запошљавања, јер су код нас радници заштићени као „бели медведи“ којих не могу да се реше чак ни када им постану неподношљив терет. С друге стране, већина од 1,7 милиона запослених се осећа као да су „задње рупе на свирали“, јер су им плате најниже у региону, посао потпуно несигуран, доприноси мало-мало закинути, а страх од отказа постаје алат којим их газде уцењују.

И једни и други зато излаз виде у новом Закону о раду, али не постоји сагласност око нових решења. Послодавци и законописци сматрају да је ова верзија, о којој ће стручна јавност расправљати већ од јула, начин да се поједноставе односи на тржшиту рада и да се прилагоде новом времену. Представници радника, међутим, гласно негодују тврдећи да ће оваква „либерализација“ прописа само још више закуцати раднике у амбис.

ДИРЕКТИВА

У МинистАРству рада, запошљавања и социјалне политике објашњавају да се Закон о раду мора променити и прогнозирају да ће коначна верзија у Народној скупштини бити око Нове године.

– Актуелни Закон о раду изазива проблеме у примени, јер многе одредбе није могуће спроводити у пракси – објашњава Ивана Смиљанић, из министарства. – Неопходно је и усаглашавање закона са међународним стандардима и са директивама Европске уније.

Прва „директива“ се односи на отпуштања.

Отказ се данас може уручити запосленом ако не остварује резултате у раду или ако је повредио радну обавезу. Проблем је, међутим, што законом није побројано шта све спада у те повреде па се то мора регулисати општим актом у свакој фирми појединачно. Неке компаније, углавном оне веће, то чине темељно и детаљно, али је у мањим предузећима то често проблем јер немају правну службу или она није довољно добра.

Зато се, додаје она, дешава да суд често враћа раднике на посао јер послодавац не успева да докаже да је дошло до такве повреде самим тим што она није прецизно уписана у акте фирме. Зато ће се новим законом прописати тачна процедура код уручивања отказа, а одређене (теже) повреде радних обавеза унети у сам закон.

– Размишља се и о томе да се санкције због таквих повреда прошире, уместо да се, као што је случај данас, своде само на суспензију и отказ – каже Смиљанићева. – Уместо да се иде тако ригорозно, могле би се увести и неке опомене због лошег рада, упозорења пред отказ, новчане казне…

Она додаје да је број отпуштених тешко прецизно утврдити упркос томе што синдикати калкулишу са око 100.000 отказа годишње. Ипак, само Инспекторат рада је од почетка ове године добио 607 притужби радника којима су уручени откази. Проверама на терену установљено је да је 284 радника отпуштено уз оправдан разлог, али је 323 враћено на посао и ту ће остати до судске пресуде. Број отпуштених је, међутим, далеко већи, али се не жале сви посебно зато што је наша земља рекордер по дужини радних спорова.

УСТУПЦИ

У овом ресору, међутим, процењују да ће највише полемике донети измене које се односе на рад на одређено време. Данашњим законом предвиђено је да он не може да буде дужи од 12 месеци, али се разним манипулацијама ова одредба изврдава, а уговори продужавају годинама.

– И послодавци и страни и домаћи инвеститори и ММФ сматрају да би овај рок требало продужити до 36 месеци. Став министарства је сличан, али под условом да се запослени додатно заштите па да три године буде реалан максимум који се може провести у оваквом раду.

„Коска“ ће бити и увођење флексибилнијих облика рада који ће подразумевати сарадњу послодаваца и радника али без заснивања радног осноса. Самим тим ће газде запошљавати по потреби и лако се решавати оних који им нису неопходни. Исто тако се размишља и о увођењу „рада у пару“, односно писању прописа којим ће се омогућити да на једном месту могу да раде два запослена по пола радног времена.

Ове су одредбе синдикалци посебно дочекали „на нож“.

– Поента је да се ограничи број прековремених сати како би се запошљавали нови људи уместо да један човек гине и ради за двојицу. А ово је управо супротна одредба због које би радници требало да се радују што имају прилику да раде три сата дневно – сматра Душко Вуковић, потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије. – Све се чини како би запослени били плаћени што мање и како би их што лакше отпуштали. Закони се пишу по мери страних инвеститора и послодаваца који зарађују милионе и износе их из наше земље. Они плаћају само 10 одсто пореза на добит, а сада им правимо нове уступке којим ће извлачити још већи капитал. Уз све то им се олакшава отпуштање радника који им више нису потребни и то уз симболичне отпремнине.

Примера ради, у Изменама закона о раду се предвиђа да најнижа отпремнина износи трећину плате по години стажа и да је последњи послодавац плаћа само за време проведено код њега, уместо за целокупан радни стаж као што је данас.

РАЧУНИЦА

– Ако неко има плату 45.000 динара и узима отпремнину за пет година, он ће добиту укупно 75.000 динара. А просечна потрошачка корпа је 65.000 месечно! – рачуна Вуковић. – Зато је бесмислено да само преписујемо законе споља, јер уз њих морају да се мењају и усаглашавају и други прописи. У земљама у којим уопште нема отпремнина, постоје и системи других врста давања, а код нас нема таквих пропратних механизама за помоћ.

Вуковић оцењује да су понуђена решења усмерена против радника и на смањење њихових права:

– Закони су засновани на неолиберлизму, а не на социјалној правди као што је случај са најразвијенијим европским земљама. Ригидан Закон о раду је на снази био и од 2001. до 2005. али није довео ни до већег запошљавања ни до оживљавања привреде.

Да су права радника данас гора него пре Другог светског рата сматра и Зоран Попов, професор Економског факултета:

– Мере за развој привреде, пореске реформе и закони о раду само служе послодавцима и погоршавају положај радника: он данас нема плаћене доприносе, плата му је несигурна, а откази пљуште на све стране. Уместо да га више штитимо, ми га доводимо у још тежи положај.

Послодавци у Србији не мисле да је положај радника толико лош и да ће га Закон о раду додатно погоршати. У Унији послодаваца Србије кажу да је актуелни пропис нефлексибилан и да кочи привреду. Зато су они предложили чак 44 измене садашњег закона:

– Садшњи систем радних односа је такав да дестимулише послодавце да запошљава нове раднике, да фаворизује запослене на рачун незапослених, то јест старије на рачун млађих генерација и то због отпремнина, а делом и што послодавац кроз доношење програма решавања вишка запослених преузима социјалну улогу државе и при том троши време и новац које би уложио на решење економских тешкоћа… – каже Драгољуб Рајић, директор Уније послодаваца Србије. – Садшњи прописи подстичу на њихово непоштовање, воде нестандардним облицима радног ангажовања, подстичу прелазак у „сиву економију“…

ПОСЕБНА ЗАШТИТА

У ХРВАТСКОЈ је забрањен отказ старијима од 60 година. Још већу заштиту имају старији запослени у Пољској, где не могу да добију отказ ако им је остало мање од четири године до пензије. У већини европских земаља су радним законима заштићене жене на породиљском одсуству. У Румунији или Азербејџану жене су законом заштићене све док дете не пође у школу.

ДЕВЕТ ГРЕХОВА
РАЗЛОГА за отпуштање и у садашњем закону има сасвим довољно. Побројано их је девет.

– Отказ се може дати некоме и ако одбија да потпише анекс уговора којим га распоређујете на друго радно место – додаје Душко Вуковић. – Послодавац може да вас пребаци на било коју позицију и то без икаквог образложења, а ако одбијете – отказ.

Advertisements

Posted on June 9, 2013, in Рад. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: