У стечај прво предузећа без имовине

Аутор: З. Радовановић

Крагујевац – Министарство финансија и привреде већ је сачинило акциони план за предузећа у реструктурирању и он је тренутно на усаглашавању са Светском банком, а постаће оперативан након што га Влада Србије усвоји на некој од наредних седница, каже за Данас државни секретар у том министарству Александар Љубић. Он подсећа да је опредељење Владе да реши проблем предузећа у реструктурирању, од којих многа, упркос дугогодишњим субвенцијама из републичког буџета, већ годинама не раде.

– Сачинили смо акциони план и њиме су предузећа у реструктурирању подељена у неколико група. У једној су, на пример, фирме у којима наслеђени проблеми могу да се реше, као што је то случај са Рударско-топионичарскимбасеном Бор. С друге стране, међутим, имамо предузећа која немају будућност, која не раде, немају производ ни имовину и она ће већ ове године отићи у стечај – истиче Љубић, напомињући да ће поступак реструктурирања свакако бити окончан, како је и законом предвиђено, крајем јуна 2014. године, али да стечај не мора да значи крај за она предузећа која имају имовину.

Напротив, стечај у таквим случајевима треба да означи нови почетак тих фирми, јер ће се њихова имовина приватизовати, али кроз потпуно нови поступак, пошто је реструктурирање постало неодрживо.

Према подацима Министарства привреде и финансија, у поступку реструктурирања је 175 предузећа, у којима је укупно запослено око 50.000 радника. Највећи број, по 5.000 и више, ради у великим системима, какви су РТБ Бор, Рудници Ресавица и још неки, чији су проблеми, ако је судити према најави из Министарства финансија и привреде – решиви. У већини осталих фирми у реструктурирању остало је по десет или тек нешто више радника.

Познаваоци ове проблематике највише занима да ли су међу предузећима чији су наслеђени проблеми решиви и некада значајне фабрике, као што су ФАП из Прибоја, „14. октобар“ из Крушевца, „Магнохром“ и Фабрика вагона из Краљева, предузећа из раковичког басена, „Заставине“ фабрике камиона, „21. Октобар“ и друге.

– Сее море ат: хттп://www.данас.рс/данасрс/економија/у_стецај_прво_предузеца_без_имовине.4.хтмл?неwс_ид=262135#стхасх.х4yфЛвГY.дпуф

Advertisements

Posted on June 9, 2013, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: