Динар наставио да слаби

Први потпредседник владе Александар Вучић изјавио да евро неће прећи границу од 115 динара!

Евро полако круни вредност динара (Фото Д. Јевремовић)

Динар је наставио да слаби. И јуче је, осми дан узастопце, после низа интервенција Народне банке, вредео 114,38 динара за евро што је за 0,3 одсто мање у односу на четвртак. НБС свакодневно брани домаћу валуту и од прошлог четвртка, када је започела с интервенцијама, на тржишту потрошила је 115 милиона евра.

Где је крај посртању домаће валуте није непознато, а први потпредседник владе Александар Вучић изјавио је да евро неће вредети више од 115 динара. Да ли ће та изјава смирити курс – остаје да се види, али ако се цена евра утврђује на тржишту, односом понуде и тражње, како је могуће да потпредседник владе већ данас зна докле ће курс динара падати и где му је крај. Али, о том потом.

Горан Николић из Института за европске студије каже да би Народна банка с једном интервенцијом на тржишту од 100 милиона евра зауставила пад динара, али је питање, из њеног понашања, да ли то жели. Јер, они су на одбрану динара потрошили малу суму.

– Тиме што дозвољава да динар слаби централна банка заправо даје подршку фискалној политици. Курс је индикатор да нешто није у реду и да су зато мере за опоравак економије права ствар. На овај начин се на јавност прави притисак да прихвати тај програм мера – каже Николић.

По њему мало је необично што је НБС у ситуацији када пада вредност домаће валуте оборила референтну каматну стопу за 0,25 процентних поена на укупно 11 одсто, јер се то каже чини када је валута стабилна. Међутим, треба узети у обзир и да је међугодишња инфлација на силазној путањи. У досадашњем понашању централне банке Николић уочава сигнал да централна банка заправо не жели јак динар. Зато га пуста да полако слаби.

Не треба занемарити, каже Николић , ни понашање оних који имају највише динара, а то су банке, које у ситуацији када динар слаби желе да „изађу” из ове валуте и чија су очекивања да ће се вредност динара стабилизовати на неком нижем нивоу, а још не знају који је.

У НБС остају при томе да су притиске на слабљење динара покренуле лоше вести о стању у јавним финансијама, као и неизвесност у динамици и дубини реформи на плану фискалне консолидације, због чега је неопходно да влада у што краћем року усвоји конкретне мере у правцу смањења буџетског дефицита.

Најава могућег смањења рејтинга земље и негативне препоруке неких страних инвестиционих кућа везано за инвестирање у динар повећали су опрез страних инвеститора према ризицима, што је средином прошле недеље покренуло тренд слабљења динара, навели су у централној банци.

Оцењујући да је повећана тражња за девизама генерисана психолошким факторима, НБС сматра да је за трајнију стабилизацију кретања на девизном тржишту потребно што скорије отклонити неизвесност у вези са будућом економском политиком, односно да је неопходно да влада у што краћем року усвоји конкретне мере у правцу смањења буџетског дефицита.

У последњих недељу дана динар јесте номинално ослабио према евру, али је и даље номинално јачи у односу на крај претходне године и у односу на период од пре годину дана, кажу у централној банци.

НБС ће, као и до сада, уз пажљиво праћење токова девиза и понашања учесника на девизном тржишту, настојати да обезбеди несметано функционисање девизног тржишта и ублажи прекомерне дневне осцилације курса, водећи при том рачуна о карактеру поремећаја на девизном тржишту и девизним резервама земље, навели су у НБС.
Ј. Рабреновић

Advertisements

Posted on June 9, 2013, in Домаћа валута. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: