Код 20.000 газди допринос само на минималац

Преко 20.000 фирми у Србији, према грубим проценама, смањује трошкове преко леђа запослених. Тако запосленима исплаћују већи део плате на руке, а доприносе и порез на зараде измирују као да радницима плаћају минималац.

Запослени, зато, не могу да подигну кредит, а већи проблем је што могу да рачунају тек на минималну пензију која тренутно износи око 13.000 динара.
Велики број незапослених, више од милион, поколеба оне који би се побунили против таквог третмана послодаваца. Међутим, велики је и број запослених који добровољно улазе у такве „аранжмане”, јер им више одговара.

– Газда ме је у старту питао шта ми је боље, а одабрала сам да део добијам преко рачуна, а део на руке, јер на крају месечно располажем већом сумом. Знам да ниједна банка зато неће да ми одобри кредит и да ће ми пензија бити мизерна, али сада тај проблем нисам у ситуацији да решавам. Морам од нечег да живим – каже за „Блиц” Милица Б. (42), продавачица из Новог Сада.

Од оних радника којима није дато да бирају како ће бити плаћени, ретко ко се усуди да се жали инспекцији, плашећи се да ће остати без каквог-таквог прихода.

Таквих случајева, према подацима Инспектората за рад, највише има у трговинама на велико и мало, производњи хране, хемије, гуме и пластике, затим метала, машина и у грађевинарству. Драгољуб Рајић, директор Уније послодаваца Србије, том списку додаје и угоститељство, ПР и маркетинг. Према његовим речима, пола плате на руке, а пола преко рачуна могу да исплаћују само мале фирме које имају до пет радника.

– Њима се често не исплати да плаћају доприносе за пун износ, јер на сваких 100 динара које дају раднику, 64 плаћају и држави. Зато их пријаве на минималац, па им на руке додају по 10.000 динара месечно, на пример. Тешко је утврдити колико је таквих фирми, јер нико неће да призна да ради незаконито. То је, међутим, у пракси и за послодавце велика главобоља због инспекцијских контрола – каже Рајић.

Порезници траже доказе

У Пореској управи подсећају да је овај вид исплате зараде кажњив и да је за подношење пријаве потребно обезбедити доказе, попут изјава радника, признаница и сл. Казне се крећу у распону од 15 до 20 одсто износа утврђеног контролом.

Advertisements

Posted on June 9, 2013, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: