Уштеда фирме на е-фактурама 500.000 годишње

Фирме у Србији однедавно могу да плаћају рачуне путем електронских фактура, чиме
се, тврде стручњаци, убрзава и олакшава пословање с иностранством. За просечно српско предузеће, прелазак на онлајн плаћање значио би и годишњу уштеду од око пола милиона динара.


– Издавање фактура је за фирме 11. најскупља административна процедура. Ако би просечно предузеће прешло на електронско плаћање фактура, рачуница показује да би уштеда могла да износи и око пола милиона динара годишње – тврди Јелена Бојовић, директорка за регулаторну реформу Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).

Она тврди да би се те уштеде мериле у милијардама динара, када би фирме за већину послова који укључују размену докумената на папиру прешли на електронску размену.

– Међутим, за то је потребна едукација привредника, а можда и да их држава, за њихово добро, прописима натера да послују електронски – сматра Бојовић.

Могућност корипшћења е-фактура у Србији су отвориле компаније Халком и Асеко, а решење је, како кажу, доступно свима који имају приступ интернету и мобилном телефону.

Е-фактура омогућава корисницима да кроз постојећи е-банк канал размене електронска документа са пословним партнерима, клијентима или купцима. Такође, клијенти могу и да аутоматизују пословање увозом или извозом електронских докумената кроз овај канал, али и да их једноставније архивирају.

Advertisements

Posted on June 3, 2013, in Платни промет. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: