Скупо, скупље, Србија: У радње стигли нови ценовници

Горица Авалић | 02. 06. 2013.


Кућна хемија и средства за хигијену од почетка године поскупели су у просеку осам одсто. Приметно је да, иако је динар у односу на евро од почетка године ојачао 1,1 одсто, значајније расту сапуни, детерџенти, пасте за зубе и остала средства за хигијену страних произвођача. Трговци кажу да управо пишу нове ценовнике за ове производе и да ће им цене бити више за осам одсто.

Стручњаци су још пре годину дана проценили да су цене хране, пића, средстава за хигијену и кућне хемије у комбинацији са ниским животним стандардом и високим трошковима живота достигле максимум. Ипак, док у свету цене падају, у Србији свакодневно расту “помало“.

– То што је у Србији све скупље него у свету говори о томе да је курс домаће валуте ипак формиран тако да је прецењен, због чега се подиже цена увозне робе. Цену хране дижу и недостатак конкуренције и монополи на тржишту због којих трговци који не желе и не морају да се одрекну високих маржи – објашњава економиста Саша Ђоговић.

Да је у Србији сваког месеца све теже сачекати наредну плату, говори и податак да је промет у трговини на мало у априлу био мањи за десет одсто у односу на јануар ове године, а то потврђују и искуства запослених у продавницама.

Милица Петровић, продавац меса и сувомеснатих производа у једном трговинском ланцу, каже како јој грађани све ређе траже по 100 или 200 грама саламе, кобасице или шунке, него кажу “дајте ми за сто динара“.

– Некада је сто динара било довољно за 200 грама шунке, док данас за тај новац купци могу да добију евентуално 150 грама. Пре два дана дошла нам је једна бака која је тражила пет колутова кобасице. Немају људи новца, па купују само најјефтиније паризере. Скупе печенице више нам и не стижу, а купци уместо скупих сувомеснатих производа узимају по 300 грама сувих ребара – прича она.

Брашно, уље и шећер по старом

У јулу се, због новог циклуса това, може очекивати поскупљење свињског меса, од три до пет одсто. Код осталих врста меса, као и код уља, брашна и шећера треба очекивати стабилне цене и снабдевање – каже за „Блиц“ Војислав Станковић из Привредне коморе Србије, уз подсећање да већ неколико месеци падају цене меса за неколико процента, јер је тражња изузетно скромна.

 

Advertisements

Posted on June 2, 2013, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: