Предузетници о пореским изменама

Од олакшица боље само држави
2013.

Промене пореза које ће се односити на привреду, сматрају предузетници, неће битније олакшати њихово пословање. Како кажу, све промене су заправо прерасподела, а сумњају и да ће то помоћи и буџету јер велики минус и даље остаје.

Кликни за увећање (+)

Небојша Матић, директор “Микроелектронике” из Београда, каже за “Блиц“ да се јасно увиђа да су с једне стране смањивање пореза на плате, а с друге повећање доприноса за ПИО, указује на једно – да пензиони фонд мора да се стабилизује.

– Очито да постоји већа потреба за прилив новца у пензиони фонд, а да не постоји други начин од овог да се он стабилизује. Мислим да ове пореске измене неће утицати на привреду, нити ће бити растерећења нити оптерећења. Односно, сви ћемо радити као што смо и до сада радили – каже Матић.

Небојша Матић

Промене у пореским законима ће реално довести до малог растерећења по запосленом, на примеру зараде од 35.000 види се да је реч о свега 400 динара.

– Стиче се утисак да је у питању превасходно повећање обавеза за Пензиони фонд на уштрб пореза који се уплаћује локалним самоуправама. Све у свему, не бих очекивао да ће и ово повећање прихода ПИО дугорочно решити или бар умањити проблем недостатка новца у овом фонду. Ове промене неће повећати обухват броја обвезника, па самим тим је више „преконоћно“ решење – каже Вук Драговић за „Блиц“, директор “Wинга” из Вршца.

Вук Драговић

Када је реч о промени начина обрачуна пореза на имовину, последице овог пореског закона, по мишљењу нашег саговорника, тешко је сада предвидети, пошто се у великој мери оставља локалним самоуправама да одлучују о висини овог пореза што може довести до нереално високих намета за домаћу привреду.

У министарству финансија и привреде су израчунали да би измене ових пореских закона требало да доведу до растерећења привреде за 1,7 милијарди динара годишње, као и до повећања прихода пензијског фонда за 15 милијарди.

Марина Миловић

Ипак, трошкови предузећа које су до сада имали, са овим изменама биће незнатно другачији.

Марина Миловић, директор “Маје промета” из Београда, каже за „Блиц“ да су пореске измене заправо преусмеравање новца из буџета.

– Минус у буџету остаје и зато се мора надоместити на други начин. Доприноси на зараде су и даље јако високи, а привреда се на овај начин не стимулише – закључује Марина Миловић.

“Ово је харач!”

Око 3.600 стоматолога упутило је апел посланцима Скупштине да подрже паушално пореско опорезивање приватне здравствене праксе и да спрече, како су истакли, „административни харач“. Предложено укидање статуса паушалног пореског обвезника и обавезно вођење књига намеће за највећи број приватних ординација трошкове плаћања књиговодствених услуга у висини од 150 до 200 евра месечно. Додатни административни трошак вођења пословних књига до 263 евра узроковаће затварање великог броја ординација – упозоравају у Стоматолошкој комори. [С. Т.]

Advertisements

Posted on May 30, 2013, in Порески систем. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: