Усвојене измене и допуне Закона о порезима на имовину

29.05.2013.

Парламент Србије усвојио је данас (29.5.2013.) измене и допуне Закона о порезима на имовину којима се предвиђа интегрисање накнаде за коришћење грађевинског земљишта у порез на имовину. За закон је гласало 129 посланика, против је било 61 посланик.

Циљ тих измена јесте да се накнада за коришћење грађевинског земљишта, која се укида 1. јануара 2014. године, интегрише у порез на имовину, чију ће вредност за пореске сврхе процењивати локалне самоуправе.

Законским изменама прописује се једнак третман при вредновању пореске основице без обзира да ли се имовина налази у власништву физичког или правног лица. Одлучено је и да остаје амортизација на старе куће и станове тако да ће уместо досадашњих 0,8 одсто убудуће бити од нула до један одсто, а колика ће бити амортизација одлучиваће локалне самоуправе. Та стопа ће бити одређивана у износу до један одсто за једну годину старости стана, а максимално до 40 одсто.

Првобитним предлогом је било предвиђено да се предмет опорезивања прошири на укупну површину – без изузимања површине од 10 ари.Накнадно је амандманом од опорезивања изузето земљиште до те површине.

Advertisements

Posted on May 29, 2013, in Законски прописи у најави. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: