Одложено плаћање на удару

Међусобна плаћања предузећа ограничена су на 60 дана, а први рокови – истичу.

Лимитирање рокова плаћања требало би да смањи неликвидност привреде и спречи поремећаје на тржишту, али сумње да ће се ефикасно примењивати, нису без разлога.

Предузећа са проблемима ће тешко плаћати обавезе у предвиђеним границама, када то нису успевала у до јуче много дужим и комфорнијим. Притиском на њих још више ће се угрозити њихова ликвидност и све извесније претварати у несолвентност.

– Стриктном применом нових законских норми, највећи удар ће претрпети: продавци беле технике, робе широке потрошње и ситни трговци, а преко њих и сиромашнији слојеви становништва навикли на најразличитије облике одложеног плаћања, од кредитних картица до потрошачких чекова и пиљарских свезака – каже Бранко Живановић, професор на Београдској банкарској академији.

Опет кашњење

– Амбицију државе и јавног сектора да своја дуговања ликвидирају у роковима од 45 дана треба поздравити – истиче проф. Живановић. – Претпостављам да ће они то у први мах и чинити. Држава се, реално, и задужила емитовањем хартија у последње време, тако да резервоар ликвидности постоји. Међутим, даље задуживање као и стално растуће дефицитарно финансирање буџета ускоро морају престати. Сужаваће се капацитет државе и јавног сектора да повериоцима из редова домаће привреде плаћају на време, па ће и почетни ентузијазам, могуће, спласнути. Може се очекивати да ће тада поново почети да се касни.

Advertisements

Posted on May 28, 2013, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: