Иста роба, иста радња – али две различите цене

РТС, 28.05.2013

Исти производ у различитим градовима у Србији често има и другачију цену. Потрошачима је
нејасно како је могуће да исти производ различито кошта у, на пример, Суботици и Лесковцу.

Због ниског стандарда и слабе куповне моћи, трговци све пажљивије одређују цене. То је осетљив посао, јер је економска криза донела и пад промета. Ипак, највећи градови углавном су и најскупљи.

Што мања радња, то је већа цена. Али, дешава се и да идентични артикли, истих произвођача у продавницама подједнаке величине истих трговинских ланаца у различитим местима имају различите цене.

У трговинама у земљи свињетина је у априлу била најскупља у Лесковцу, више од 480 динара, а најјефтинија у Сремској Митровици – 75 динара мање.

Новосађани су за 92 динара пили најскупље млеко, Лесковчани најјефтиније и плаћали су га за трећину мање. Најскупље уље било је у Нишу, а најјефтиније у Панчеву са разликом од 14 динара. Новосађани су прашак за веш плаћали 190 динара а Лесковчани 44 динара мање.

Екомомиста Горан Николић каже да се велики трговински ланци углавном одлучују да улажу у велике градове где рачунају да ће имати највећи промет будући да у њима имају највише платежно способних људи.

– Интересантно да у Србији која је релативно мало тржиште трговци формирају цене у складу са потребама и укусима потрошача који чак могу бити и регионално посматрано различити – каже Николић.

У потрошачким организацијама сматрају да ће једино нова конкуренција у трговини повећати избор, оборити цене и смањити регионалне разлике.

Advertisements

Posted on May 28, 2013, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: