Динкић тражи систем ПДВ

Аутор: М. Р. Миленковић

Београд – Посланици Скупштине Србије разматрали су јуче 222 амандмана поднета на сет од шест пореских закона, од чега је на седам измена предложеног текста сагласност дала влада и надлежни одбори. Занимљиво је да је влада прихватила амандман СНС којим адвокати, приватни стоматолози и лекари остају у систему паушалног опорезивања.

Против тог амандмана изјаснио се министар финансија Млађан Динкић и чланови владе из УРС-а, а јуче је тај амандман одбио и скупштински одбор финансија. Последњу реч ипак ће дати посланици у дану за гласање.

– Образложио сам на одбору зашто то није праведно, а то ћу учинити и у расправи, јер на пример садашњи закон који омогућава паушално опорезивање адвоката и приватних стоматолога и лекара, имплицира да је њихова месечна зарада од 22.000 до 35.000 динара нето, што мислим да не одговара истини – рекао је Динкић и додао да је предлагач закона желео да те категорије обвезника уведе у систем вођења књига, у којем ће исказати приходе и расходе а порезе плаћати на основу остварене добити.

Министар финансија појаснио је да је на његов предлог Одбор прихватио амандман који је важан за порез на имовину, а то је да локалне самоуправе могу саме да одређују стопу амортизације за старије станове. „Та амортизација биће одређивана до један одсто за једну годину старости стана, а максимално до 40 одсто, што је повољније за грађане у односу на досадашња решења. Након овог прихваћеног предлога, у закону о порезу на имовину не постоји ниједан једини елемент по којем се закон мења тако да то имплицира повећање пореза на имовину, како је то тврдила опозиција у начелној расправи“, навео је министар финансија , објашњавајући да је таква измена учињена на захтев Фискалног савета.

Иначе, јучерашњу расправу о амандманима на закон о порезу на имовину обележила је полемика министра финансија и посланика Демократске странке, о томе да ли ће измене повећати намете грађанима. Динкић је навео да нема промена за обичне грађане, осим ако то неки град или општина другачије не одлучи, али да се мења начин опорезивања предузећа и компанија. Наиме, од 1. јануара 2014. другим законом укинута је накнада за грађевинско земљиште, па је за локалне самоуправе направљена нека врста компензације. „Предложили смо да правна лица плаћају порез на имовину на такозвану фер тржишну вредност, а не на књиговодствену као до сада“, објаснио је Динкић.

Шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић оптужио је ипак све министре актуелне владе да су „гурнули руку грађанима у џеп и да деру кожу са грађана“. Он је додао да се против закона не буне само градоначелници који имају директне дотације. И остали посланици опозиције су критиковали измене закона о порезу на имовину противећи се томе да се у тешкој економској ситуацији проблем решава тако што ће се пуњење буџета превалити на локалну самоуправу, а потом и на грађане.

Advertisements

Posted on May 27, 2013, in Порески систем. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: