Контрола хране „од њиве до трпезе“

Аутор: Б. Д.

Понуда хране требало би да задовољава потребе потрошача у исхрани доприносећи здравом стилу живота и побољшању јавног здравља. Ово је један од закључака конференције „Прехрамбена безбедност и сигурност – квалитет и количине“, која је у организацији Клуба привредних новинара и Друштва аграрних економиста, а под покровитељством Хипо банке, одржана на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду.

Према оцени државног секретара Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Сенада Махмутовића, који је отворио овај скуп, прописи о безбедности хране углавном су усклађени са стандардима Европске уније, што поткрепљује податак да је у претходној години 52 одсто наших пољопривредних производа пласирано на тржиште ЕУ, а 33 одсто на ЦЕФТА тржиште, док је обим спољнотрговинске размене премашио 2,1 милијарду евра.

Уз констатацију да је усвојен Закон о органској производњи учесници конференције указали су на то да нико не говори о преласку са комерцијалне на интегралну производњу. У том контексту поменуто је да Србија, за разлику од суседних држава, још није законом регулисала интегралну производњу воћа. Закључено је, такође, да је одговорност за безбедност хране на произвођачима, као и да би акценат требало ставити на квалитет, уместо на количину, јер само од квалитетне сировине може да настане квалитетан производ. Охрабрује податак изнет на конференцији, да већина аграрних производа, и по квалитету и по цени, задовољавају високе стандарде тржишта ЕУ, као и то да су најављене измене Закона о безбедности хране како би се степен заштите потрошача подигао на виши ниво. И ове године су најуспешнијим предузећима и појединцима уручена признања Агробиз лидер – додељене су три златне плакете, три плакете Хипо-агро лидери и шест плакета Агробиз лидер.

Advertisements

Posted on May 27, 2013, in Пољопривреда. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: