Легализација: Попуст кроје општине

Т. СПАЛЕВИЋ | 24. мај 2013.
“Новости” сазнају – Шта доноси нови закон о легализацији бесправно изграђених објеката? Локалне самоуправе могу да умање накнаде за уређење земљишта по својој процени.

НАЦРТОМ закона о легализацији, које је припремило Министарство грађевинарства, накнадне грађевинска и употребна дозвола, “упаковане” у једно решење издаваће се само за објекте сазидане до 11. септембра 2009. године, како је и ранијим прописима било дефинисано. Право на легализацију имаће сазидани објекти без дозволе, али и она здања где је приликом извођења радова одступљено од издате грађевинске дозволе и потврђеног главног пројекта.

Нови рок за подношење захтева за легализацију није предвиђен, већ ће се и по овом закону решавати пријаве поднете по раније важећим прописима, где процес легализације није завршен. Да би се накнадно издала дозвола, власник мора да приложи (ако то до сада није урадио) главни пројекат у три примерка, доказ о праву коришћења, својине или закупа парцеле, доказ о плаћеној накнади за уређење земљишта и доказ о плаћеној административној такси. Ако је предмет легализације надзиђивање, претварање заједничких просторија зграде у стан или пословни простор као доказ о решеним имовинско-правним односима доставља се уговор са скупштином станара.
Власник нелегалног објекта дужан је да плати накнаду за уређење земљишта. Висину тог намета одређују локалне самоуправе на основу степена комуналне опремљености, годишњих програма за уређивање грађевинског земљишта, урбанистичке зоне, намене и површине објекта. Нацртом закона, међутим, није предложен попуст већ се таква могућност даје општинама и градовима. Дакле, према нацрту, општине и градови могу да пропишу умањење накнаде ако је власник изградњом нелегалног здања решио стамбени проблем и ако он и његови чланови домаћинства немају другу непокретност у својини на територији локалне самоуправе где се налази објекат који је предмет легализације. Такође, општине и градови могу да умање накнаду ако је власник опремио грађевинско земљиште својим новцем, средствима месног самодоприноса сразмерно учешћу у опремању. Законодавац, међутим прописује да накнада може да се плати одједном или на месечне рате најдуже на период од 20 година.

Објекти за које је поднет захтев за легализацију могу привремено да се прикључе на комуналну инфраструктуру.

Према ранијим најавама министра Велимира Илића, овај закон је првенствено намењен власницима здања који не могу да се упишу у катастар према Закону о посебним условима за упис својине на нелегално изграђеним објектима. Међутим, он ће се примењивати и у случајевима када је власник уписао објекат у катастар, али ипак жели накнадно издату грађевинску и употребну дозволу.

Posted on May 25, 2013, in Грађевинарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a comment