Комуницираћемо с обвезницима и преко „Скајпа”

Извор: 24сата.рс

Поред новог пакета пореских закона, који се налазе у скупштинској процедури, Пореска управа увешће и разне новине у свом раду. Једна од њих ће бити и могућност комуникације с обвезницима путем Скајпа”, најавио је за “24 сата” Иван Симич, директор Пореске управе Србије.

РЕФОРМА – “Тренутно мали број грађана и фирми користи могућност да порез пријаве електронским путем, али не намеравамо да одлажемо потпуни прелазак на електронско пословање, заказан за 1. јул 2014. године”, каже Симич.
Он је најавио и слање пореских решења обичном поштом, као и оснивање посебне службе која ће радити са странцима.

Симич је рекао да ће кроз принудну наплату покушати да намири порески дуг од активних фирми које не плаћају обавезе према држави.

У Скупштини Србије расправа о пакету пореских закона померена је за данас, после негодовања опозиције што се о пореским законима расправља само дан пошто их је усвојила Влада. Представницима опозиције највише је засметало увођење тзв. пореза на окућницу, који подразумева да се опорезује и посед мањи од 10 ари, што је демантовао министар финансија Млађан Динкић. “Свака општина ће моћи самостално да одлучује, јер закон предвиђа да стопа пореза на имовину може бити и нула одсто”, навео је Динкић.

Он је оценио и да предложени пакет пореских закона „ни у једном сегменту не дотиче обичне грађане, већ локалне самоуправе, док ће привреда бити растерећена“.

Шта предвиђа реформа пореских закона?

Повећава се неопорезиви износ зараде

ПОСЛОДАВЦИ – Порез на зараде се смањује са 12 на 10 одсто, а повећава се стопа доприноса за пензијско осигурање са 22 на 24 одсто. Такође, биће повећан неопорезиви износ зараде са 8.776 динара на 11.000 динара, што би, према проценама Министарства финансија, требало да привреди донесе уштеде у износу од око 1,7 милијарди динара. Послодавци, међутим, кажу да мањи порески терет на најниже плате неће битније утицати на запошљавање, нити на зараде запослених.

Порез на имовину обухвата и земљиште мање од 10 ари

ОКУЋНИЦА – Изменама закона о порезу на имовину неће се мењати пореске стопе (0,30 одсто за грађане и 0,40 одсто за фирме), али ће се тај намет убудуће плаћати и на земљиште мање од 10 ари. Висину овог пореза одредиће локалне самоуправе. Претходно, Влада је у јавној расправи одустала од предлога да се опорезује друга кућа, стан или викендица у којој власник не живи.

Већи лимит за улазак у ПДВ систем

АДВОКАТИ – Из паушалног система опорезивања изузимају се поједине професије, као што су адвокати, рачуновође, лекари, а у ПДВ систем ће улазити ако им је промет већи од осам милиона динара. Остали предузетници ће наставити да паушално плаћају порез, уз повећање лимита за улазак у систем ПДВ-а са три на шест милиона динара. Такође, предузетницима ће бити омогућено да сами утврђују износ зараде на коју ће плаћати порез и доприносе.

Advertisements

Posted on May 24, 2013, in Законски прописи у најави. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: