Креће принудна наплата пореза, ко нема паре иде у стечај

Стеван Вељовић, Горица Авалић

Пореска управа кренуће у принудну наплату пореских дугова од предузећа која раде а не измирују обавезе према држави. Ко буде могао да плати платиће, ко не плати ићи ће у стечај – каже за „Блиц“ Иван Симич, в.д. директора Пореске управе Србије.

Иван Симич, в.д. директора Пореске управе Србије

На питање како је могуће да једна фирма годинама не плаћа порез а да и даље ради, Симич каже одговарају да они немају законска овлашћења да забране рад правним лицима који имају порески дуг.

– Ми смо од 1. априла, када је истекао рок за отпис затезних камата, почели с принудном наплатом. Неки обвезници то већ осећају, јер идемо и на блокаде рачуна. Због примене закона о отпису затезних камата, принудна наплата се није спроводила од децембра до априла ове године. Очекујем озбиљније резултате у наплати заосталих дугова до краја године.

Упитан о паду прихода од почетка године, Симич каже да су они у апсолутном износу већи него прошле године у истом периоду, али уз веће пореске стопе.

– Главни разлог је рецесија и у свим државама се појављују исти проблеми и формирају групе за борбу против сиве економије – открива в.д. директора Пореске управе.

На списку највећих пореских дужника, са дуговима изнад 100 милиона динара, налази се 59 активних фирми. Међу њима се налази десетак оних у чијој се власничкој структури налазе држава. Међу државним фирмама, највећи дуг има Фабрика хартије „Божо Томић“ из Чачка, чак 678 милиона динара.

– Фабрика хартије приватизована је 2007. године, када ју је купила бугарска „Честим”, а раскинута је крајем 2011. Тада је дуг фабрике био око 15 милиона евра. Са каматама, данас је он нарастао на 18 милиона евра – објашњавају у синдикату ове фабрике.

Међу већим дужницима је и Медицински факултет у Нишу, коме се ставља на терет незаконито обрачунавање исплата радницима за њихово стручно ангажовање. Кажу да Пореска управа тражи да се порез на ове расходе обрачуна као онај на зараде, а што је условило да, наводно, дугују са каматом 350 милиона евра.

Advertisements

Posted on May 23, 2013, in Порески систем. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: